Rekordmennyiségű tengeren szállított orosz gázt vásároltak az európai országok a január–októberi időszakban, 40 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. 

The Vladimir Rusanov, a liquefied natural gas (LNG) tanker ship, is seen following its arrival at the LNG terminal in Nantong city, eastern China's Jiangsu province on July 19, 2018, following its journey from Russia's Arctic Yamal peninsula. - The LNG/icebreaker tanker arrived in Nantong with its shipment of gas produced at the 27 billion USD Yamal LNG plant in the Siberian Arctic. Russia's Novatek is in partnership with France's Total and China's CNPC for the Yamal LNG project.
A Vlagyimir Ruszan orosz LNG-szállító hajó  Fotó: AFP

Az orosz LNG 16 százalékkal részesedett ebben az időszakban az Európába tengeri úton érkező cseppfolyós gázból. Ez 17,8 milliárd köbmétert jelent, ami 62,1 milliárd köbméter vezetékes gázt vált ki.

„Putyin egy nap felébred, és azt mondja, hogy többé nem küldünk LNG-t Európába” – kommentálta a Financial Timesnak a helyzetet Anne-Sophie Corbeau, az amerikai Columbia University kutatója. Persze lehet mondani, hogy hazabeszél, hiszen amióta Brüsszel megpróbál leválni az orosz gázról, helyette kénytelen sokkal drágábban amerikai energiahordozót is importálni. Az amerikai közgazdász szerint ugyanakkor 

Moszkva nyomott áron értékesíti a cseppfolyós gázt Bangladesnek és Pakisztánnak annak érdekében, hogy politikai előnyökre tegyen szert és nagyobb nyomást helyezhessen Európára. 

A feltörekvő országok számára nehézséget okoz a megdrágult energiahordozók beszerzése. Mindezek  nyomán Oroszország lett a világ harmadik legnagyobb LNG-exportőre – az Egyesült Államok és Katar után.

Orosz LNG-export Európába
 

A Lengyelországon keresztül vezető Jamal gázvezeték május óta áll, az Északi Áramlaton nyár óta nem érkezik orosz gáz, és az újraindítása is meglehetősen bizonytalan. A Kreml az európai szankciók bevezetése után állította le a szállításokat. A Bruegel kutatóintézet számításai szerint 

az egy évvel korábbi időszakhoz képest 80 százalékkal kevesebb orosz gáz érkezik a kontinens nyugati felére vezetékes úton. 

A hiány pótlására a tavaly 155 milliárd köbméter orosz gázt importáló Európa kénytelen volt a világpiacra kimenni. Január és október között rekordmennyiséget, 111 milliárd köbmétert vásárolt, ami 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Oroszországból 17,8 milliárd köbmétert vettek, 42 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb vásárló Franciaország, Belgium, Spanyolország és Hollandia volt. 

A legnagyobb orosz cseppfolyósgáz-szállító a Jamal-LNG, amely az orosz Novatek többségi tulajdonába, kisebbségi részesedése van a francia TotalEnergiesnek, valamint a kínai CNPC állami alapnak. A Novatekben a Gazpromnak is van nagyjából 10 százaléka. 

A közelmúltban üzembe állt az orosz–finn határ közelében lévő portovajai LNG-terminál, a QuantCube műholdas adatai szerint a közelmúltban Görögországba érkezett innen egy nagyobb LNG-szállítmány. Az európai LNG-piacból az amerikaiak 42, az oroszok 16, Katar 13,7 százalékkal részesedik.