Mától cseppfolyós földgázt (LNG), hamarosan pedig bio-LNG-t is kínál a Shell szigetszentmiklósi töltőállomása, amelyet a társaság – mint írja – Európa-szerte alkalmazott magas szintű minőségi és biztonsági elvárásainak megfelelően van modernizálva. Az M0-s autópálya mindkét irányából megközelíthető létesítmény a kamionokat szolgálja majd ki.

BÓNA Zoltán; STEINER Attila; NAGY János; ISTENESNÉ SOLTI Andrea; BORS András; KAPITÁNY István; SZIJJÁRTÓ Péter
A Shell Európa-szerte telepítene LNG-töltőket a fő közlekedési folyosók mellett.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az átadáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hatalmas lépésnek nevezte az LNG-nek a közlekedésben, főleg a közúti teherfuvarozásban történő elterjesztését abból a szempontból, hogy globálisan tudjuk csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Szerinte ha Magyarország ebben a folyamatban fontos szerepet vállal, akkor megerősítheti azt a pozícióját, hogy egyike annak a húsz országnak, amely az utóbbi években úgy növelte a gazdasági teljesítményét, hogy közben csökkentette a károsanyag-kibocsátását.

„Az új magyarországi állomás fontos tagja a Shell európai LNG-hálózatának, amely támogatja az LNG kamion-üzemanyagként történő elterjedését Magyarországon és az olyan jelentős teherforgalmú országokban, mint például Ausztria, Csehország, Németország, Románia, Szlovénia és Szlovákia” – mondta Kapitány István, a Shell Mobilitás Üzletágért felelős globális alelnöke. Mint a rendezvényen elhangzott, a Shell Európa-szerte kíván LNG-állomásokat működtetni a főbb nemzetközi közlekedési útvonalak mellett.

A Shell a második hazai LNG-forgalmazó. Az első ilyen töltőállomás 2021-ben nyílt meg Magyarországon, a beruházó terveiről legutóbb egy éve számolt be a Világgazdaság.