Növekvő árbevétellel, de romló eredményadatokkal zárta 2022-t az Ariston Hungária Kft. A fűtőberendezéseket és vízmelegítőket értékesítő társaság forgalma 8,9 milliárd forintról 12,1 milliárdra erősödött, miközben az üzemi eredménye a 2021-es 728 millió forintról 682 millió forintra, az adózott pedig 587 millióról 511 millióra gyengült. A csökkenést Pavek Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója azzal magyarázta cége közleményében, hogy az alapanyagárak tavalyi emelkedését nem sikerült teljes mértékben érvényesíteni az eladási árakban. Ráadásul az euró árfolyamának alakulása is kedvezőtlen volt a cég eredménye szempontjából.

Kapósak a hőszivattyús vízmelegítők. Fotó: Ariston

A cég értékesítésének részletes adatai alapján a kondenzációs kazánok hazai piaca tavaly stagnált, és az idei kilátások sem jobbak. Ahogyan ugyanis Pavek Gábor rámutatott, a szegmensre várhatóan negatívan hat majd az állami ösztönzők kifutása. A és az Otthon melege program hiányát fokozza a magas a magas kamatkörnyezet pedig alacsonyabb raktárkészleteket eredményez. Emiatt a vásárlók lassabban, nehezebben juthatnak hozzá e kazánokhoz.  

Az elektromos vízmelegítők piaca azonban stabil, és még enyhén nőhetnek is az eladások. A vásárlásoknál kiemelt szempont lett az energiahatékonyság, sokan éppen ezért cserélik le a meglévő vízmelegítőjüket. A lapos bojlerek piaca is tovább bővülhet. Itt a kft. anyacége által gyártott egyik termék piacvezető a közlemény szerint.

Az Ariston Hungária Kft. fő pénzügyi mutatói
 

Folyamatosan nő a hőszivattyús vízmelegítők piaca is. Az Ariston azt írja, hogy ezen a területen is van két olyan termékcsaládja, amelyekkel piacvezető. 

A hazai hőszivattyúpiac folyamatosan bővül, annak ellenére, hogy nincs elérhető állami támogatás e termékekre. 

Az Ariston ezért egy olyan új terméket vezet be a magyar piacra, amellyel szerinte hatékonyan korszerűsíthetők a meglévő fűtési rendszerek. Ez az abszorpciós hőszivattyú. Kis mérete miatt jól illeszthető az épületi rendszerekbe, és különösen alkalmas lakóépületek felújításához, mivel kompatibilis a legtöbb meglévő kibocsátási rendszerrel (radiátorokkal). Használatával több mint 30 százalékkal csökkenthetők a működési költségek a nagy hatékonyságú kondenzációs kazánokhoz képest.

Az appal távolról is állítható a kazán

A forgalmazó az idén kiemelt hangsúlyt fektet a hibrid rendszerekre, amelyekkel a meglévő fűtési rendszerek is modernizálhatók. Továbbra is fontos szerepük lehet azoknak az úgynevezett „connectivity” rendszereknek, amelyekkel távolról irányíthatók a berendezések az Ariston applikációján keresztül. A vízmelegítők területén a már befutott hőszivattyús vízmelegítő családját kívánja ebben az évben népszerűsíteni a cég.

Az Ariston csoport javította a legtöbb fő pénzügyi mutatóját 2022-ben, ezzel ismét rekordévet zárt. Nettó bevétele 19,7 százalékkal, 2379 millió euróra, korrigált EBIT-je 9,4 százalékkal, 223 millió euróra, nettó eredménye 2,9 százalékkal, 140 millió euróra nőtt. Szabad cash flow-ja a 2021-es 88 millió euróról 63 millió euróra csökkent, de míg 2021 végén 149 millió euró nettó pénzeszközzel rendelkezett, egy évre rá már 160 millió euróval. Ennek alapján a javasolt részvényenkénti 14 eurócent, ami konszolidált értéken 34 százalékos kifizetésnek felel meg.

Harmincegy gyárban készülnek a csoport termékei

Az Ariston 2023. január 2-án felvásárolta a Centrotec Climate Systems vállalatot, amelyért az akvizíció záráskor készpénzben 635,05 millió eurót fizetett. A vételár része volt továbbá 41 416 667 darab, célzott tőkeemeléssel kibocsátott Ariston Holding N.V.-részvény is. A csoportnak több mint tízezer alkalmazottja van, 43 országban tart fenn képviseleti irodát. Öt kontinensen 31 gyártóüzemmel és 30 kutatási és fejlesztőközponttal rendelkezik. Az Ariston Groupot 2021 novembere óta jegyzik az Euronext Milanón.