Az áram- és gázdíjak terén nemcsak a tarifák abszolút értéke alapján, hanem a jövedelmekhez viszonyítva is nagyon kedvező helyen áll Magyarország, uniós összevetésben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) számítása szerint a vizsgált hónapban egy modellezett kétkeresős budapesti háztartás áram- és gázfelhasználásának a költsége a jövedelmének a 2,5 százalékát vitte el. A számításhoz használt modellezett fogyasztás a villamos energia esetében 2200, a gáz esetén pedig 10 ezer kilowattóra volt. A budapestinél csak a brüsszeli 2,2 és a luxembourgi 1,6 százalékos arány volt kedvezőbb.

Male hand turning switch knob on modern gas stove in kitchen showroom. Cooking appliance in domestic kitchen. Home improvement and House interior design concepts
Jövedelemarányosan is rendben van a magyar rezsi
Fotó: Shutterstock

 

Más országok tarifaváltozásai miatt csúszkálunk a listán 

Az energiaárak elszabadulása előtt, vagyis körülbelül egy éve e mutató alapján Budapest még nagyjából az európai középmezőnyben volt. Akkortól javult a pozíciója, amikortól emelkedtek az európai piaci áram- és gázárak, velük pedig az európai lakossági tarifák is. Miközben tehát a magyarországi bruttó lakosság áram- ás gázárak az addigi, befagyasztott szinten maradtak, más európai háztartások jövedelméből egyre nagyobb arányt harapott ki a rezsiköltség. Súlya a rekordárak idejére akkorára nőtt, hogy a modellezett háztartások jövedelmének, valamint áram- és gázkiadásának hányadosát mutató MEKH-ábrán Magyarország, pontosabban a felmérésben szereplő Budapest helyzete volt majdnem a legkedvezőbb. (A magyar főváros tehát most azért került rosszabb helyre a listán, mert más fővárosokban alacsonyabb lett a két termék tarifája.)

Azért fővárosokról és nem országokról van szó, mert a MEKH és az Energie-Control Austria megbízásából adott országok fővárosaira végzi el havi ár-összehasonlítását a finnországi VaasaETT, a MEKH pedig a VaasaETT-hez befutó adatokból készíti el saját modellezését.

Van normál+piaci tarifás összevetés is 

Áprilisban – mint arról a VaasaETT elemzése alapján a Világgazdaság már beszámolt – a budapesti bruttó lakossági áram- és gázár is a legalacsonyabb maradt az unión belül. Az EU-n kívül is csak Kijevben, illetve az áram esetén Belgrádban volt alacsonyabb. A MEKH azonban a hazai piaci lakossági tarifa tavaly augusztusi bevezetése óta azt is feltünteti saját összefoglalójában, hogy milyen átlagtarifát fizettek azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet használtak az áramból és a gázból annál, mint amennyit a jogszabály átlagosnak definiált. Az átlagmennyiség azért fontos, mert azt még egyetemes szolgáltatási tarifával lehet kifizetni, az afölötti mennyiséget viszont már egy magasabb árral számolva. 

Mint kiderült, európai összevetésben azok a budapesti háztartások is alacsonyabb bruttó átlagárat – kilowattóránként 10,96 eurócentet – fizettek az áramért, amelyek 20 százalékkal túllépték az átlagos mennyiséget. 

A hatósági tarifás hazai ár csak 9,61 eurócent volt.

A földgáz esetén a viszont az átlagos mennyiséget nem túllépő tétel után kilowattóránként fizetendő 2,61 eurócentes hatósági és a 120 százalékos fogyasztás után számolt 5,31 eurócentes díj közé befurakodott két főváros tarifája: a nem uniós Belgrádé (3,87 eurócent) és az uniós Zágrábé (5,24 eurócent).