Az Energiaügyi Minisztérium várakozásai szerint a jelenlegi 20-25-ről 2030-ra ezer megawattra nőhetnek a villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó hazai tárolói kapacitások. Az ágazati szereplők beruházásait a kormány két önálló pályázati kiírásban, összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel tervezi ösztönözni. Az Európai Bizottság a tegnap bejelentett döntése alapján elismeri a fejlesztési szándékok megalapozottságát és támogathatóságát.

Silhouette,Of,Two,Engineers,Standing,At,Electricity,Station,,Discussing,Plan
Fotó: Shutterstock

A tárolói beruházások elősegítik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiagazdaság megvalósítását, Magyarország energiaszuverenitásának megteremtését. 

Az akkumulátoros energiatárolók telepítésével részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A friss uniós jóváhagyású program érdemben hozzájárulhat a tiszta energiahordozók fokozott hasznosításához. A fejlesztések egyúttal csökkenthetik a rendszerirányítónál felmerülő szabályozási költségeket.

Kijött a rendelet, ötezer cég megszabadul a drága, fix áras áramárszerződésétől

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett áramárplafon július elsejétől 40 milliárd forinttal csökkenti a feldolgozóiparban működő, a szálláshely-szolgáltatással és a raktározással foglalkozó vállalkozások terheit az év második felében. A cél e vállalkozások versenyképességének javítása.

A két önálló felhívás közül az egyik már fut: 

a rendszer-üzemeltető és az elosztó társaságok júniusban nyújthatják be pályázataikat a számukra elkülönített 58 milliárd forintos forrásra. 

A támogatói döntések várhatóan őszig megszületnek. A legkésőbb 2025 nyarára megvalósuló fejlesztésekben 146 MWh tárolókapacitás létesülhet.

Kiírás előtt áll az iparági gazdasági társaságok szélesebb körének szóló másik pályázat is, amelynek a tervezett keretösszege 62 milliárd forint. 

Az elnyerhető források vissza nem térítendő beruházási támogatásként és hasonlóképpen vissza nem térítendő bevételkompenzáció formájában segíthetik a piaci szereplők fejlesztéseinek megvalósítását. A fenntartási időszak egységesen tíz év, a  pályázatokat a tároló várható műszaki élettartama alapján három ablakban bírálják el. A kiválasztás a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján lesz. A szükséges jogszabály-módosítás társadalmi egyeztetése a közeljövőben megkezdődhet. A végleges pályázati felhívást az új rendeleti előírások kihirdetését követően haladéktalanul közzéteszik.