Megszületett az a kormányrendelet, amelynek értelmében a kormány több mint ötezer vállalkozást szabadít ki fix áras áramszerződéseikből – írja az Energiaügyi Minisztérium közleménye. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett áramárplafon július elsejétől összesen 40 milliárd forinttal csökkenti az e körbe tartozó cégek – a feldolgozóiparban működő, a szálláshely-szolgáltatással és a raktározással foglalkozók – rezsiterheit az év második felében. A cél e vállalkozások versenyképességének javítása.

20210622 Göd 
ÚjHáz Centrum Piramis Kft.
építőipari telep raktár
Tüzép

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 
20210622 Göd ÚjHáz Centrum Piramis Kft.építőipari telep raktárTüzépFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
A raktározással foglalkozó cégek is fellélegezhetnek júliustól.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Csökkennek az árak, lépni kellett

A közlemény felidézi, hogy az Ukrajnában folyó háború tavaly nyár végén, ősz elején súlyos ellátási bizonytalanságokat és drasztikus áremelkedést okozott a nemzetközi energiapiacon. Számos hazai versenypiaci fogyasztó csak rendkívül magas áron tudta bebiztosítani a működéséhez szükséges árammennyiségeket. Ám a történelmi csúcsokról azóta kezelhetőbb szintre csökkentek a világpiaci árak, a korábban rögzített költségek így mára jelentősen rontják az érintett cégek versenyhelyzetét.  

A felsorolt vállalatok, vállalkozók esetében a július 1-jétől egységesen alkalmazandó áramárplafon megawattóránként legfeljebb nettó 200 euró lesz. 

A ráépülő további díjakkal együtt ez a jelenlegi árszinthez közelítve kilowattóránként mintegy bruttó 125 forintos kiadás.

Összehasonlításképpen: az MVM csoport 2022 végén az úgynevezett Váltó fix tarifák bevezetésével segítette azokat a piaci ügyfeleket, amelyek enélkül ellátatlanul maradtak volna. A kormány korábbi döntése május elsejétől megfelezte az e körbe tartozó fogyasztók energiadíjait. A cégek és intézmények jelenleg körülbelül bruttó 134 forintos egységáron kapják az áramot. A gazdaságvédelmi akciótervvel megsegített vállalkozások tarifája tehát még ennél is kedvezőbb lesz júliustól az év végéig. Az áramárplafon automatikusan a szerződések részévé válik, érvényesítése érdekében a vállalati ügyfeleknek nincs teendőjük.

Van feltétel is

Az energiakereskedők a döntés nyomán összesen mintegy 40 milliárd forint bevételtől esnek el. 

A teljes tétel nagyjából háromnegyede az állami tulajdonú MVM csoportnál jelentkezik, de a kormány a többi áramkereskedőt is száz százalékban kompenzálja.

A kedvezményezetteknek 2023. június 1-jén a rendeletben rögzített TEÁOR-számok szerinti főtevékenységet kell végezniük, és fix áras áramszerződéssel kell rendelkezniük. Az árcsökkentés fejében a cégek növelik gyártási kapacitásaikat, és az év végéig nem emelnek árat. A vállalások betartását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ellenőrzi majd. 

A feldolgozóipari cégek az intézkedés nyertesei

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében azt emelte ki, a kormány az összeghatár felett 2023. július 1. és 2023. december 31. között, azaz 6 hónapos időtávra kompenzálja az áramköltséget. Az intézkedés azon szerződésekre vonatkozik, amelyek alapján 2023. június 1. napján fixált ár szerint fizettek a vállalkozások. 

Az érintett vállalkozások száma a feldolgozóipar esetében meghaladja a 4200 darabot, a szálláshelyszolgáltatás esetén közel 600 darabot tesz ki, a szállítás, raktározás esetében pedig több mint 200 vállalkozást. 

A lépés összességében mintegy 40 milliárd forintos segítséget jelent a több mint 5 ezer cég számára, azaz vállalkozásonként közel 8 millió forint támogatást biztosít a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedése. A kormány azt várja el a cégektől, hogy növeljék a teljesítményüket és érvényesítsék értékesítési áraikban a kapott támogatást. A döntés így egyszerre mérsékeli az inflációt és hozzájárul a gazdasági növekedéshez.