Körforgásos lehet a hazai nukleáris alapú energiatermelés kulcsfontosságú része, az üzemanyag használata. A terméket gyártó orosz TVEL anyavállalata, a Roszatom ugyanis közleményben jelezte, hogy megkezdte a Magyarországon is működő VVER reaktorokhoz fejlesztett MOX-üzemanyag tesztelését. Ez azt jelenti a kapott tájékoztatás szerint, hogy akár kevert urán-plutónium (MOX) üzemanyaggal is működhet a majdani Paks II. Atomerőmű. A MOX előállításához felhasználhatják a Paksi Atomerőmű kiégett, majd az orosz gyártóhoz kiszállított üzemanyagot.

paks tvel
A Paksi Atomerőműnek szánt fűtőelemek a TVEL-nél.
Fotó: TVEL

Persze ennek van néhány feltétele azonfelül is, hogy meg kell épülnie Paks II.-nek. Sikerrel kell zárulnia a Roszatom Dimitrovgrádban működő MIR kutatóreaktorában megkezdett tesztek. Ezek során igazolni kell, hogy a kevert üzemanyag biztonságosan használható az oroszországi atomerőművek gerincét alkotó VVER-típusú reaktorokban, illetve a külföldi, szintén orosz technológiát használó atomerőművekben, tehát köztük a majdani Paks II. Atomerőműben is. Ha minden sínen lesz, meg kell születniük a szükséges szerződéseknek.

Zárni kell a nukleáris üzemanyagciklust

Az orosz atomiparban mérföldkövet jelent a nukleáris üzemanyagciklus zárásában a MOX-üzemanyag használata. Ilyet a Roszatom jelenleg csak a belojarszki atomerőmű gyorsneutronos BN–800-as reaktorához gyárt. A könnyűvizes VVER-ekhez (az elnevezés nyugati megfelelője a PWR) a Roszatom már kifejlesztette az urán-plutónium Remix üzemanyagot, amely próbaüzemben jól teljesített egy VVER–1000-es blokk reaktorában. A Remix plutóniumtartalma nem haladja meg az 1,5 százalékot. Ez az üzemanyag a nem kiégett regerenerált urán és a reaktorban keletkező plutónium keverékén alapul. A MOX viszont a kiégett fűtőelemektől kivont plutónium-oxid, valamint a szegényített urán-oxid keveréke. Utóbbi a nukleáris üzemanyag előállításának melléktermékként keletkezik az urán dúsítása során. 

A VVER-reaktorokhoz kifejlesztett MOX plutóniumtartalma 5,5-7,5 százalékosra várható.

 Ez nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot biztosít az újrahasznosított nukleáris anyagok felhasználásában a VVER-reaktorok üzemanyagciklusában – állítja a Roszatom –, és optimalizálja az urán-plutónium üzemanyag előállításának költségeit széles körű bevezetése esetén. A MOX fejlesztésének részleteiről ebben az interjúban olvashat továbbiakat.

Kevesebb sugárzó hulladék marad hátra

„Az urán-plutónium üzemanyag referenciáinak birtokában a reaktor típusától és az adott atomerőmű üzemanyagciklus-stratégiájától függően teljes üzemanyagösszetétel-palettát tudunk majd kínálni. Mivel az atomenergetika gerincét a könnyűvizes termikus reaktorok jelentik, ezek üzemanyagbázisát sokszorosára növelhetjük, a kiégett fűtőelemeket az eddigi tárolás helyett feldolgozhatjuk és jelentősen csökkenthetjük a nukleáris hulladék mennyiségét is” – idézi a közlemény Alekszandr Ugrjumovot, a TVEL kutatás-fejlesztésért felelős alelnökét.

Kétfajta reaktorra fókuszál az orosz atomipar

Az orosz nukleáris ipar a következő évtizedekben a termikus és a gyorsneutronos reaktorokra épülő kétkomponensű atomenergia-ipar megteremtésére összpontosít a nukleáris üzemanyagciklus lezárását szolgáló technológiák bevezetésével. Ez az újrahasznosított üzemanyagból készült urán-plutónium üzemanyag gyártásán alapul. Ugyanakkor a gyorsneutronos reaktorok elterjedésével várhatóan egyfajta egyensúly alakul ki a gyorsneutronos és a termikus neutronos atomerőművekben használt üzemanyagok terén.

A TVEL nukleáris üzemanyaggyártásán kívül foglalkozik az uránércet feldolgozásával, urándúsítással, megvannak az ehhez szükséges gázcentrifugákat gyártó üzemei, tudományos kutatóintézetei, mérnöki tervezőintézetei. E társaság látja el az összes oroszországi atomerőművet nukleáris üzemanyaggal. A TVEL

  • 15 ország 75 energiatermelő reaktorához szállít üzemanyagot,
  • 9 ország kutatóreaktoraihoz is.
  • A TVEL-nél készül az orosz atomflotta üzemanyaga,
  • A világon működő energetikai reaktorok közül minden hatodik a TVEL üzemanyagát használja,
  • A TVEL a világ legnagyobb dúsítotturán-előállítója.

Az üzemanyaggyártó vállalat dinamikusan fejleszti a vegyészeti, kohászati eljárásokat, az energiatárolási technológiát, a 3D-nyomtatást, a digitális megoldásokat, valamint aktív a nukleáris létesítmények leszerelése terén. A vállalati struktúrájához tartoznak a Roszatom additív technológiát az energiatárolást fejlesztő cégei is.