Oroszország szeptembertől 300 ezer hordóval lecsökkenti a napi olajexportját – közölte csütörtökön Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes. A bejelentést követően a Brent kőolajtípus jegyzésára hordónként 84 dollárra emelkedett.

Standing Bears In South Kamchatka Sanctuary
Fotó: Igor Shpilenok / Barcroft Media / Northfoto

„Az olajpiac kiegyensúlyozottságának biztosítására tett erőfeszítések keretében Oroszország szeptember hónapban is önkéntesen csökkenti olajkínálatát” – mondta Novak.

Oroszország már korábban is tett vállalásokat, amelyek szerint márciustól az év végéig a külpiacokra szánt napi mennyiségből félmillió hordónyit visszatart, azaz mintegy 5 százalékkal csökkenti olajkitermelését.

Oroszország a világ második legnagyobb olajexportőre Szaúd-Arábia után, amely csütörtökön közölte, hogy további egy hónappal, szeptemberre is kiterjeszti olajkibocsátásának napi egymillió hordós önkéntes csökkentését.

Az olajárak nagyot emelkedtek azóta, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia július elején bejelentette a kínálatcsökkentést, és a Brent nyersolaj, a fő exportőrük globális referenciatípusa a hordónkénti 76 dollár körüli értékről mára 83 dollár fölé emelkedett.

Nem tudunk elszakadni az olajtól, a kereslet érdemi emelkedésével számol az OPEC

Az olajkartell főtitkára szerint 23 százalékkal növekszik a világ kőolajszükséglete 2045-re.