Az Alkotmánybírósághoz fordult Rumen Radev bolgár elnök a Bulgária területén zajló orosz gázszállítások tranzitdíjának megemelése miatt. Radev szerint a bolgár parlament által elfogadott törvényjavaslat, amely 10,2 eurós extraadót vetne ki az orosz vezetékes gázszállításra megawattóránként, sérti a bolgár alkotmány egy sor rendelkezését, a tulajdonhoz való jog biztosításának elvét és a vállalkozások szabadságát.

A bolgár elnök arra is rámutatott, hogy az tagállamai vámszövetségben vannak, melyben nemcsak a vámok, hanem a velük egyenértékű különböző illetékek is tilosak. Radev már korábban kijelentette, hogy a bolgár parlament a bolgár energetikai ágazatban működő vállalatokat, mint amilyen a Bulgartransgaz, a tőkevesztés és csőd elfogadhatatlan kockázatának teszi ki.

20210930 Szeged - Kiskundorozsma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vulin szerb politikus megnyitották a Magyarországot Szerbiával összekötő gázvezetéketfotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI20210930 Szeged - Kiskundorozsma 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vulin szerb politikus megnyitották a Magyarországot Szerbiával összekötő gázvezetéket
fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI
Ezen a létesítményen lép be drágábban Bulgária felől a gáz.
Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

A bolgár parlament október 13-án szavazta meg a tranzitdíjemelést a Török Áramlaton és annak Szerbia és Magyarország felé tartó elágazásain érkező orosz gázra. Szerbia és Magyarország tiltakozott az intézkedés ellen, amelyet energiabiztonságukat fenyegető lépésnek minősített.

Azonnali és egyértelmű válaszokat várunk Brüsszeltől a bolgár gáztranzitdíjemelés ügyében – jelentette ki közleményében Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője. Október 13-án ugyanis a bolgár parlament példátlan mértékben emelte meg az orosz földgázra vonatkozó tranzitdíjakat.

A képviselő a döntés kapcsán hangsúlyozta, hogy az veszélyeztetheti Magyarország ellátásbiztonságát és egyértelműen szembemegy az uniós Alapszerződésekben rögzített energiaszolidaritás elvével. Ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz. A Világgazdaság korábbi cikke szerint a pluszvám akkora, mint magának a szállított gáz árának negyede. Gyürk András a bolgár döntést egyértelműen ellenségesnek minősítette Magyarországgal és Szerbiával szemben, és úgy értékeli, hogy veszélybe sodorhatja a két ország energiaellátását és destabilizálhatja az energiapiacokat. 

Azon túl, hogy elfogadhatatlan, szembemegy az uniós jogszabályokkal is. Ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz – jelentette ki. 

„Egyrészt várjuk, hogy milyen konkrét lépéseket tervez a bizottság az európai energiaszolidaritást aláásó bolgár döntéssel szemben. Emellett megerősítést várunk Brüsszeltől, hogy továbbra is a tagállamok kizárólagos jogának tekinti a nemzeti energiamix összeállítását. A bolgár tranzitdíjemelés ezt is korlátozhatja” – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy az energiaellátás biztonsága és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének képessége szuverenitási kérdés. Közölte továbbá, hogy „nem hagyjuk válasz nélkül az ellenséges bolgár lépést. Megvédjük Magyarország szuverenitását akár a bizottsággal együtt, de akár a brüsszeli bürokratákkal szemben is” – de az esetleges válaszlépés mibenlétéről egyelőre nem nyilatkozott.

A bulgáriai döntésre történt reagálásokról beszámolt a Novinite is.