Az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű (ZNPP) vasárnap elvesztette a kapcsolatot fő telephelyen kívüli elektromos vezetékével, így a reaktorok hűtéséhez tartalék áramra kellett támaszkodnia. Ez az incidens rávilágított a telephelyen a nukleáris biztonsági helyzet bizonytalanságára – jelentette ki közleményében Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

 

IAEA Director General Grossi travels to Zaporizhzhya Nuclear Power PlantZAPORIZHZHIA, UKRAINE - MARCH 29: The Director General of the International Atomic Energy Agency (IAEA), Rafael Mariano Grossi (not seen), visits Ukraine’s Zaporizhzhya Nuclear Power Plant (ZNPP) in Russian-controlled Energodar, on March 29, 2023. Grossi visits the power plant to observe nuclear safety and security situation at the facility. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Aggasztó Európa legnagyobb atomerőművének biztonsági helyzete.
Fotó: AFP

A rakéták veszélyeztetik az atomerőmű biztonságát 

A  NAÜ szakértői tegnap több olyan rakéta hangját hallották, amelyekről úgy tűnt, hogy azokat az erőmű közeléből lőttek ki. Bár a NAÜ csapata a felhők miatt nem látta a lövedékeket, de a jellegzetes hang azt jelezte, hogy azokat egy közeli Multiple Launch Rocket System (MLRS) rendszerből lőtték ki. „Ezek az események ismét egyértelműen demonstrálják a Zaporizzsja Atomerőmű rendkívül törékeny nukleáris biztonsági és biztonsági helyzetét. Európa legnagyobb atomerőműve – amely a fronton található – továbbra is számos potenciális fenyegetéssel néz szembe ennek a tragikus háborúnak az eredményeként – mondta a főigazgató”.

Rafael Grossit továbbra is mély aggodalommal tölti el az erőmű nukleáris biztonsága a sebezhető, telephelyen kívüli tápegységek tekintetében – amelyeket a telephelytől távol eső támadások érinthetnek –, és az esetleges közvetlenebb katonai kockázatokat illetően. Ezek az események aláásták azokat az elveket, amelyeket a főigazgató májusban az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsában megfogalmazott. Ebben az összefüggésben a rakétáknak az üzem közeléből történt esetleges kilövése különös aggodalomra ad okot” – mondta.

A veszélyhelyzeti dízelgenerátorokat kellett használni

A ZNPP tájékoztatása szerint az erőműtől körülbelül 100 kilométerre északra bekövetkezett rövidzárlat okozta az egyetlen megmaradt 750 kilovoltos (kV-os) távvezeték kapcsolatának megszakadását – a konfliktus előtti négyből – helyi idő szerint délelőtt 10:30 körül. Az erőmű továbbra is külső áramot kap az egyetlen rendelkezésre álló 330 kV-os tartalék tápvezetékéről. Azonban egy vészhelyzeti dízelgenerátor is működni kezdett a 4-es reaktorblokk ellátására az áramkimaradás után, ami az elektromos konfigurációval kapcsolatos lehetséges problémára utal. A dízelgenerátort tíz perc után manuálisan leállították. Az erőmű tájékoztatása szerint a 750 kV-os vezeték javítása folyamatban van, de azt nem tudni, mikor kapcsolják vissza.

A ZNPP a konfliktus során ismét elveszítette a külső áramellátást, beleértve hét teljes olyan kiesést, ami a telephelyen kívüli áramellátást érintette. Mindegyik alkalommal szükség volt a telephelyen a vészhelyzeti dízelgenerátorok működtetésére, hogy biztosítsák az erőmű létfontosságú nukleáris biztonsági és védelmi funkcióihoz szükséges villamos energiát, beleértve a reaktorhűtést is. A 750 kV-os vezetékhez utoljára augusztus 10-én szakadt meg a kapcsolat, amikor a vezeték megszakadt és ugyanazon a napon kétszer is újracsatlakozott.