Fontos mérföldkőhöz ért Európa egyik vezető, a fenntartható energia területére összpontosító, munkaerőképzéssel foglalkozó központja, az InnoEnergy Skills Institute. A cég bejelentette, hogy több mint 50 ezer munkavállaló számára fejeződött be az a szakképzés, amelyen a résztvevők a gyorsan fejlődő akkumulátoripari értékláncban való boldoguláshoz szükséges készségeket szerezték meg. Az Európai Akkumulátorszövetséggel (European Battery Alliance) együttműködve felépített kurzusok

  • az akkumulátorok alapjaival,
  • az akkumulátorkezelő rendszerekkel, 
  • az aksik tesztelésével, 
  • a biztonsággal foglalkoztak, illetve 
  • a védelemmel kapcsolatos ismereteket nyújtó műszaki tanfolyamokig terjedtek.
An employee fixes the cell block into the lower housing section of an electric vehicle battery at an Accumotive GmbH plant, a subsidiary of Mercedes-Benz AG, in Kamenz, Germany, on Wednesday, March 22, 2023. Mercedes is trying to focus on its top-end vehicles such as the S-Class sedan to bolster profits and help fund its multi-billion-euro shift to electric vehicles. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images
Hatalmas a kereslet a munkavállalók képzésére az akkumulátoriparban.
Fotó: Getty Images

 

Milliárdokat kapnak a fenntartható akkumulátorok gyártói

A közlemény kiemeli, hogy az akkumulátoripari értékláncon belüli piacok viharos gyorsasággal növekednek, és a lítiumion-akkumulátorok iránti éves kereslet 2030-ra várhatóan eléri a 4700 gigawattórát világszerte, ami a 2022-es 700 gigawattóra körüli globális felhasználási érték több mint hatszorosa. A helyhez kötött energiatároló-berendezések teljesítményei eközben globálisan meghaladják a 400 gigawattot hét év múlva – ez a 2021 végén mért kapacitás tizenötszöröse lesz.

„Azt akarjuk elérni, hogy az európai ipar vezető szerepet töltsön be a zöldátállásban. Ebbe természetesen beletartoznak a fenntartható akkumulátorok itteni gyártói, akiket

akár hárommilliárd eurós pénzügyi támogatással is segíteni fogunk.

„Ezzel és a munkaerő felkészítésével egyaránt biztosítjuk vállalataink versenyképességét, illetve az akkumulátoripari értéklánc megerősödését” – idézik Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság szlovák ügyvezető alelnökét.

Hatalmas a kereslet a munkavállalók képzésére

Hangsúlyozzák: az ágazat bővüléséhez mindenkinek alkalmazkodnia kell, mert hatalmas a kereslet a munkavállalók képzésére, továbbképzésére a több mint 700 egyedi munkakört, készséget felsorakoztató iparágban. 

A szakmák köre magában foglalja a bányászathoz, tervezéshez, gyártáshoz, alkalmazásokba való integráláshoz, leszereléshez és az akkumulátorok újrahasznosításához szükséges kompetenciákat.

A Skills Institute jelenleg 11 tagállam és régió – köztük Bulgária, Franciaország, Írország, Magyarország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, a göteborgi körzet, Flandria, Vallónia – támogatásával, valamint a ManpowerGroup és a NIIT ipari nagyvállalatokkal partnerségben, 10 nyelven, 35 tanulási csomaggal és 400 helyi képzési szolgáltatóval karöltve végzi az oktatási tevékenységét.

Hiába az akkumulátorgyárak felfutása, továbbra is lejtmenetben van a magyar ipar

Októberben 38 százalékkal bővült a szárazelemgyártás volumene, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza az ipari termelés visszaesését.