A hordozható elektronikus eszközök lítiumion-akkumulátora az idő előrehaladásával fokozatosan degradálódik, vagyis egyre kevesebb üzemidőt tudnak biztosítani. Az okostelefonokban azonban elérhető az adaptív (más néven intelligens vagy optimalizált) töltés, ami meghosszabbítja a telepek élettartamát. Ha a funkció aktiválva van, akkor a készülék 80 százalékos szint fölött leállítja a műveletet bizonyos helyzetekben és időpontokban.

White,Smart,Phone,Charging,With,Cable,On,The,Black,Table
Az adaptív töltéssel javítható a telepek élettartama.
Fotó: Shutterstock

A legtöbb okostelefon megtanulja a felhasználó alvási idejét, és a 80 százalék feletti töltés befejezésével megvárja a felébredés előtti időt. Az iPhone 14 és korábbi modellek esetében a Beállítások – Akkumulátor – Akkuállapot és töltés lehetőséget kell megnyitni, majd ott bekapcsolni az Optimalizált akkutöltés beállítást.

Az iPhone 15-modelleken a Beállítások – Akkumulátor – Akkuállapot és töltés– Töltésoptimalizálás menüben választható az Optimalizált akkutöltés, a 80 százalékos korlát és a Nincs beállítás. A 80 százalék korlát esetén nem tölt fel teljesen a készülék, mivel az iPhone leállítja a műveletet, ha az akkumulátor nagyjából 80 százalékra töltődött fel.

Ha a telep töltöttsége 75 százalékra csökken, a töltés addig folytatódik, amíg a szint ismét el nem éri a 80 százalékot. A vállalat felhívja arra is a figyelmet, hogy az optimalizált akkutöltésnek legalább 14 napra van szüksége, hogy megtanulja a töltési szokásokat, így addig nem fog bekapcsolni. A funkció az összes androidos okostelefonon (Samsung Pixel stb.) is elérhető, ugyanúgy a Beállítások – Akkumulátoron belül.

A gyártók általánosságban pedig azt tanácsolják, hogy az első bekapcsolás után érdemes teljesen feltölteni a készüléket. Amennyiben lehetséges, soha ne merítsük le teljesen a telepet, illetve megbízható boltokból, jó minőségű töltőfejet és kábelt szerezzünk be. Azt is javasolják, hogy ne hagyjuk a telefont a töltőn, amíg nem tartózkodunk otthon.

Az akkumulátorgyártás tartotta a lelket a magyar ipari termelésben

Annak ellenére, hogy éves és havi alapon is csökkent a magyar ipari termelés volumene, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint már nem kell sokat várni a pozitív adatokra. A GFM a fogyasztás visszaesésével indokolja a makrogazdasági adatok romlását, de kiemelte, hogy az emberek hamarosan visszatalálnak majd a boltokba, és az olyan ágazatok, mint a beruházások vagy az ipari termelés, ismét növekedni tudnak.