Kiszámíthatóbbá válik a kedvezményes földgázmennyiség kiosztása az MVM átalánydíjas ügyfelei számára – ez derül ki egy szerdai sajtóesemény meghívójából.

gáztüzhely
Egyszerűsítésre számíthatnak a kedvezményes árú földgáz átalánydíjas vásárlói / Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A változásról Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos és Bozóky Anita, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója számol majd be. A döntés – amely várhatóan a kedd esti Magyar Közlönyben már megjelenik – értelemszerűen az egyetemes gázszolgáltatásban lévő ügyfeleket fogja érinteni.

Fontos változás jön az MVM-nél, de az átalánydíjas elszámolás módja marad

A Világgazdaság információi szerint a felhasznált gáz után fizetendő díj kiszámításának módja nem változik, és nem szakít az állami szolgáltató a jelleggörbe intézményével sem. A jelleggörbe használata azt jelenti, hogy a szolgáltató a lakossági ügyfél átlagos fogyasztási adatai alapján nem havonta egyenletesen osztja el a kedvezményes, egy évre járó mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás tipikus ritmusához. 

Ez nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent. Bár ez így érthető, az átlagosan felhasználható kedvezményes gázmennyiség rendszerének 2022. augusztusi bevezetése óta mégis számtalan lakossági reklamációt érkezett arról, hogy a panaszos ügyfelek nem látták levezethetőnek a felhasználásuk alapján a nekik kiszámlázott tételt. A panaszok mennyiségét jól mutatja, hogy a szolgáltató számos új ügyfélszolgálatos munkatársat volt kénytelen felvenni.

Az MVM Next más-más jelleggörbét használ vegyes, fűtési és egyenletes eloszlású gázhasználat esetében. A kedvezményes gázmennyiség havonta (ha a fogyasztó nem jogosult nagycsaládos kedvezményre) átlagosan 5303,75 megajoule, azaz körülbelül 152,1 köbméter.

A szerdára várható részletekről a Világgazdaság tudósítani fog.

Figyelmeztet az MVM, hamarosan szolgáltatáskiesés várható

Pár nap múlva nem működik majd az MVM ügyfélszolgálata, és több applikációja is elérhetetlenné válik.