Miközben kézenfekvő, hogy a gázszámla lefaragásának egyetlen módja a gázhasználat csökkentése, mindenki a részletekben rejlő ördögre kíváncsi: akkor járok-e jobban, ha részszámlás (átalánydíjas) vagyok, vagy ha havonta diktálok és annak alapján fizetek? Ha átalánydíjas vagyok, havonta mennyi gázt vételezhetek úgy, hogy ne kelljen az év végi elszámolástól rettegnem? Ha diktálok, mit tegyek, hogy soha ne lépjem túl a kedvezményes áron igénybe vehető mennyiséget, és eseti „botlások” miatti túlfizetéssel se hitelezzek az elosztótársaságnak egy fillért se?

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az ebben való eligazodást segíti, ha tudjuk, hogy a szolgáltató szerint egy háztartás az év adott napján, de legalább a hónapjában (az MVM Next esetén 20 évre visszamenőleg figyelembe vett időjárási viszonyok alapján számolt fűtési adatok alapján) mennyi gázt használ. Az ennek alapján rajzolt, úgynevezett országos jelleggörbe a nyári időszakra kisebb, a télire érdemibb gázfelhasználást feltételez. A görbe vonala persze más-más ívet követ az ország eltérő időjárású részein. 

A felhasználásunk tervezéséhez azzal sem árt tisztában lenni, hogy milyen szerződést kötöttünk a szolgáltatóval: a gázt csak télen használjuk, mert csak fűtünk vele, vagy az év egészében szükségünk van rá, esetleg csak egyéb célra (főzésre) vesszük igénybe, mert amúgy távfűtéses lakásban élünk. „A fogyasztási jelleggörbe azt mutatja meg, hogy az ügyfél az év során milyen (napi, havi) eloszlásban használja fel a gázt” – magyarázza az MVM Next, amely közzétette az adott hónapban kedvezményes, rezsicsökkentett áron átlagosan felhasználható földgáz hőmennyiségét is.

A súlyozási kulcs mindennek a kulcsa

A gázfelhasználási jelleget, vagyis hogy a felhasznált gáz mekkora arányát használhatjuk a szerződésünk alapján fűtésre és mekkorát egyéb célra, súlyozási kulcsnak hívják, és az elosztótársaság tartja nyilván. Ám mivel a rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes mennyiség a gázfelhasználás módjától függetlenül ugyanakkora, emiatt nem feltétlenül érdemes váltani a diktálós és a részszámlás szerződés között – az MVM Next e közlését annak fontossága miatt idézzük fel ismét.

 A csak fűtési és a vegyes földgázfelhasználási profilok között a jelleggörbék alapján havonta csupán néhány köbméter eltérés van, így a csak fűtési profil esetén a nyári hónapokban nincs kedvezményes földgázmennyiség, a téliekben viszont többet lehet igénybe venni, mint vegyes felhasználásnál. Az ügyfél egyébként a saját súlyozási kulcsát – vagyis hogy melyik hónapban mennyi gázt használhat – az elosztótársasággal megkötött szerződéséből tudja meg. Ha nem találja, érdeklődnie kell az elosztótársaság vagy az MVM Next ügyfélszolgálatán. (Az elosztótársaság neve szerepel a számláján.)

Minapi cikkünkben megmutattuk, milyen az az országos jelleggörbe, amelyet az MVM Next az említett, 20 éves időjárási adatok alapján rajzolt fel az olyan háztartások számára, amelyek a szerződésük szerint a gázt fűtés mellett egyéb célra is használják. Ennek a görbének az íve épp a vegyes felhasználás miatt egyik hónapban sem éri el a vízszintes vonalat. 

Ennek az a jelentősége az elszámolás augusztus 1-je óta hatályos szabálya szerint, hogy az érintett háztartás az év minden egyes napján jogosult valamennyi gázt hatósági tarifával felhasználni.

 

A jelleggörbe alapján felhasználható
havi földgázmennyiség
 

 

Mit kezdjek a jelleggörbével?

A rezsiszabályok módosulása után sok háztartás ennek ellenére azért kapott kifejezetten magas – piaci áras – gázszámlát, mert bár a nyári hónapokban nullára volt beállítva az egyéb célú felhasználása, és emiatt nem volt jogosult hatósági tarifával vételezni, mégis használt gázt főzésre, használativíz-melegítésre. Azon háztartásoknak, amelyek erre nem figyeltek (nagyon kevesen figyeltek vagy tudtak egyáltalán erről különbségről), némi vigasz lehet, hogy a téli hónapokban több gázt használhatnak kedvezményesen, mint a vegyes profilúak. 

Persze a mennyiségi különbség nem nagy, a látványos eltérés az árban mutatkozott meg, és az is csak augusztus óta, amikor elvált egymástól a lakossági hatósági és piaci ár. Így például míg a vegyes gázfelhasználást választott háztartás a jelleggörbe alapján januárban az éves gázmennyiség 19,03 százalékát használhatja el, a csak fűtést bejelölt háztartás a 19,81 százalékát. Viszont míg az utóbbi júniusban, júliusban és augusztusban csupán piaci áron juthat gázhoz, az előbbi elégetheti az éves mennyiségének a 0,91, a 0,91, illetve a 0,94 százalékát.

Ezek a számok leolvashatók a társaság másik ábrájából. Feltűnő szakasza a diagramnak, hogy a nyári hónapokhoz tartozó gázmennyiség és így a felhasználási arány is nulla.