Feljelentették rágalmazásért Svédországban a Netflix streamingszolgáltatót az 1986-ban merénylet áldozatává vált Olof Palme miniszterelnök feltételezett gyilkosáról szóló új sorozata, A valószínűtlen gyilkos miatt – írja a távirati iroda.

A tavaly, 35 év után megoldatlanul lezárt hivatalos vizsgálat Stig Engströmöt, a Skandia biztosítótársaság 2000-ben elhunyt grafikusát nevezte meg a gyilkosság, a svéd történelem leghíresebb bűnügye fő gyanúsítottjaként, anélkül, hogy valaha is bebizonyosodott volna a bűnössége.

A meg nem nevezett személy által indított kereset azzal vádolja az amerikai óriáscéget, hogy a sorozat forgatókönyvében a közismert tényeket olyan, „teljesen alaptalan” állításokkal egészítette ki, amelyek nem szerepelnek Thomas Pettersson újságíró oknyomozó könyvében – amely a filmet ihlette –, és ezzel egyértelmű rágalmazást követ el – közölték kedden a svéd igazságügyi hatóságok.

Olof Palmét 1986. február 28-án este lőtték agyon Stockholm belvárosában, miután kijött a feleségével, Lisbettel egy moziból, amely közel volt a biztosítótársaság székházához.

 A baloldali-liberális kormányfővel politikailag szembenálló Engström kezdettől tanúként szerepelt az ügyben, de hamar a bűntény egyik lehetséges gyanúsítottjává vált, mert számos szemtanú olyan személyleírást adott a menekülő gyilkosról, amely illett rá. A közelben dolgozó Engström maga sem tagadta, hogy ott volt a gyilkosság helyszínén, de azt mondta, hogy ő csak megpróbálta újraéleszteni az áldozatot.

Fotó: Shutterstock

A Netflix sorozata úgy ábrázolja Engströmöt, mint aki lelőtte a politikust, és hogy elterelje magáról a gyanút, úgy állította be magát a nyomozás során, mintha csak egy, az irodájából későn távozó szemtanú lett volna.

A sorozat minden epizódjának végén felirat figyelmezteti a nézőket, hogy képzelet szülte alkotásról van szó, amelyet csupán megihletett Pettersson könyve, és hogy sosem bizonyították Engström bűnösségét.

Az AFP francia hírügynökség szerint a sorozat nagy nézettségnek örvend Svédországban, ám sok kritikát is kivált.

Engström második felesége, Margareta „személyes támadásnak” nevezte, hogy a sorozat azt sugallja, ő is gyilkosnak tartotta néhai férjét, ugyanakkor ő – mint mondta – nem szándékozik pert indítani a tartalomszolgáltató ellen.

A Netflix honlapján olvasható ajánló szerint a sorozat bemutatja, hogy a férfi, aki állítása szerint pusztán szemtanúja volt Olof Palme svéd miniszterelnök meggyilkolásának, hogyan úszhatta meg a gyilkosságot.