Korlátozni kell az ismert emberek (sztárok, celebek, hírességek) posztolási szabadságát a Facebookon és az Instagramon – közölte kedden a közösségi platformokat birtokló Meta felügyelőbizottsága.

Showing,Social,Media,Icons,Apps,,Facebook,,Instagram,,Whatsapp,On,The
Fotó: Shutterstock

A testület jelentése megállapította, hogy az érvényben lévő szabályozás nem megfelelő.

Ha a felhasználók a szabályzatát sértő fényképeket töltenek fel, akkor a moderátorok azonnal eltávolítják a posztokat, ha úgy ítélik meg, hogy jelentős kockázattal járnak. Viszont ha a közzétevő szerepel az ismert emberek úgynevezett fehér listáján, akkor az azonnali eltávolítás helyett újabb vizsgálat következik, amely általában néhány napig, de időnként akár hónapokig is eltarthat.

Az értékelés szerint a közösségi platformok összehasonlító ellenőrzése jelen formájában igazságtalan, mert olyan felhasználóknak nyújt nagyobb szólásszabadságot, akik részben annak arányában élvezik ezt a privilégiumot, hogy milyen gazdasági kapcsolatban állnak a Metával. A dokumentumban kifejtették: 

módosításra szorul a jelenleg alkalmazott összehasonlító ellenőrzés, hogy átláthatóbb, gyorsabb és igazságosabb legyen a szabályozás.

További javaslatuk, hogy fel kellene gyorsítani azon felhasználók posztjainak másodlagos vizsgálatát, akik emberi jogokkal kapcsolatos tartalmakat közölnek, és felfüggeszteni azokat, amelyek kockázatosak. Ezeknek a posztoknak a sorsáról a belső vizsgálatot követő intézkedés döntene. A jelentés arra kéri továbbá a vállalatvezetést, hogy dolgozzák ki azt a feltételrendszert, amely alapján egy újabb nyilvántartás készülne az érintett felhasználókról, akiket nyilvánosan is megneveznének a közösségi platformokon.

A Meta felügyelőbizottsága 2020-ban jött létre Mark Zuckerberg javaslatára, a testület független, de működését a vállalat finanszírozza. Feladata, hogy meghatározza a cégcsoport tartalommoderálási politikáját. A 20 fős nemzetközi testület tagjai között vannak újságírók, ügyvédek, emberi jogi jogvédők és korábbi politikusok. 

Rekordösszegű bírságot kell fizetnie a Facebook anyacégének

A Meta tulajdonában lévő mindhárom közösségi hálózat, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp is hatalmas büntetésre számíthat az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megszegése miatt. Az akár 2 milliárd eurós bírság a sokadik, amelyet a cégnek idén ki kell fizetnie.