A hírhedt Sinaloa kartell egykori vezetőjének, El Chaponak a fiát, Ovidio Guzmán-Lópezt letartóztatták Culiacán városban és Mexikóvárosba szállították. Guzmán-López vette át a kartell vezetését, miután 2016-ban elkapták az apját, akit minden idők legbefolyásosabb drogbárói között tartottak számon. A bandavezér elfogása után a kartell tagjai útlezárásokat állítottak fel, gyújtogatni kezdtek és megtámadták az egyik helyi repülőteret is – írta meg a BBC.

Mexicans soldiers stand guard near burning vehicles on a street during an operation to arrest the son of Joaquin "El Chapo" Guzman, Ovidio Guzman, in Culiacan, Sinaloa state, Mexico, on January 5, 2023. - Mexican security forces on Thursday captured a son of jailed drug kingpin Joaquin "El Chapo" Guzman, scoring a high-profile win in the fight against powerful cartels days before US President Joe Biden visits. Ovidio Guzman, who was arrested in the northwestern city of Culiacan, is accused of leading a faction of his father's notorious Sinaloa cartel, Defense Minister Luis Cresencio Sandoval told reporters.
Fotó: Juan Carlos Cruz / AFP

Sinaloa államban három repülőtér működik, ezeken több mint 100 járatot töröltek a zavargások miatt. Két gépet találat is ért, az egyiket felszállás közben. 

A helyi kormányzó szerint a harcokban 18 embert kellett kórházba szállítani és halálos áldozatok is vannak.

A mexikói védelmi miniszter, Luis Cresencio Sandoval elmondta, hogy az „Egér” becenéven ismert Guzmán-Lópezt azzal vádolják, hogy átvette apja kartelljének a vezetését. A Sinaloa kartell a világ egyik legnagyobb kábítószer-kereskedő szervezete. El Chapo 2019 óta tölti az életfogytiglani szabadságvesztését az Egyesült Államokban.

A burning truck is seen across a street during an operation to arrest the son of Joaquin "El Chapo" Guzman, Ovidio Guzman, in Culiacan, Sinaloa state, Mexico, on January 5, 2023. - Intense gunfire rocked a cartel heartland in northwestern Mexico on Thursday after security forces launched an operation in which a son of jailed drug kingpin Joaquin "El Chapo" Guzman was reportedly arrested.
Fotó: Marcos Vizcarra / AFP

Guzmán-López elfogását egy féléves megfigyelési művelet előzte meg, amiben a mexikói hatóságok mellett az Egyesült Államok is részt vett. A férfit csütörtökön, a hajnali órákban fogták el.

A letartóztatása után kitört zavargásokról videófelvételek is felkerültek az internetre. Ezeken az látszik, hogy a kartell tagjai égő buszokkal torlaszolták el az utakat Culiacán városban. A kialakult helyzetben a város teljes káoszba fulladt. Még csütörtök délután is fegyverropogás hallatszott az utcákon, illetve számos üzletet ki is fosztottak. A hatóságok arra kérték a lakosokat, hogy ne hagyják el az otthonaikat. Pénteken az egész államban zárva tartottak az iskolák is.

Leader Of The Sinaloa Cartel Ovidio Guzmán Lopez Is Transferred To Altiplano High Security Prison
Fotó: AFP

Érdekesség, hogy Guzmán-Lópezt egyszer már letartóztatták 2019-ben, viszont akkor szabadon engedték, hogy elkerüljék a vérengzést Sinaloa államban.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint Guzmán-López és testvére, Joaquín nagyjából 11 metamfetamin-labort működtet az államban. 

Becslések szerint havonta 1300-2200 kilogramm kábítószert állítanak elő. 

Amerika azt is közölte, hogy az Egér rendelhette el több besúgó, drogdíler és egy népszerű mexikói énekes meggyilkolását is, amiért a művész visszautasította, hogy énekeljen a drogbáró esküvőjén.

Decemberben Washington 5 millió dolláros jutalmat ajánlott fel minden használható információról Guzmán-Lópezről és testvéreiről.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden hamarosan Mexikóba látogat az észak-amerikai országok vezetőinek csúcstalálkozójára. A hivatalos információk szerint jövőhét hétfőre volt időzítve az érkezése, de a mexikói külügyminiszter egy tweetben közölte, hogy Biden már vasárnap Mexikóban lesz. Nem indokolták, hogy miért hozta előrébb a látogatást az elnök.