Az illetékes New York-i fellebbviteli bíróság kedden elutasította a Köpcös (El Chapo) néven ismert mexikói Joaquín Guzmán, volt drogbáró fellebbezését.

Guzmán egyik védője a beadványban a többi között azzal érvelt, hogy a korábbi elmarasztaló ítélet nem tartható fenn az esküdtszék alapeljárás során szerinte elkövetett eljárási szabálytalanságai, illetve amiatt, ahogyan a 64 éves védencével bánnak a börtönben.

Fotó: AFP

A törvényszék azonban elutasította az érvelést és ezzel a fellebbezést is. Guzmán jogászcsapata erre válaszul bejelentette, hogy a legmagasabb fokú amerikai bírósághoz készülnek fordulni.

Guzmánt 2016-ban tartóztatták le Mexikóban – ahol korábban kétszer is megszökött a börtönből – és rövid időn belül kiadták őt az amerikai hatóságoknak.

Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb kábítószerperében a mexikói Sinaloa-kartell egykori vezetőjét tíz rendbeli bűncselekményben találták bűnösnek. A vádpontok között bűnszövetkezet létrehozása, összeesküvés pénzmosásra, kokain, heroin, marihuána és más kábítószerek nemzetközi terjesztése, tűzfegyverek használata szerepel.

Guzmánt 2019 júliusában életfogytig és további 30 évig tartó börtönbüntetésre ítélték. Jelenleg az egyik coloradói fegyházban tölti büntetését.