Közösen látogatta meg a romániai harccsoportjának kiképzőközpontját pénteken Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter az erdélyi Nagysinken, ahol – a román és más nemzetiségű katonákkal együtt – több száz francia és holland katona teljesít szolgálatot.

BUCHAREST - Minister Wopke Hoekstra of Foreign Affairs, Romanian Minister Bogdan Aurescu and French Foreign Minister Catherine Colonna during a press conference following a consultation on joint security cooperation. The Netherlands has stationed soldiers in Romania to help strengthen the eastern flank of the NATO treaty area. ANP KOEN VAN WEEL netherlands out - belgium out (Photo by Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP) Minister Hoekstra on a working visit to Romania
Fotó: Koen van Weel / AFP

Aurescu a katonák előtt mondott beszédében köszönetet mondott Románia NATO-szövetségeseinek, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára reagálva katonákat küldtek a szövetség keleti szárnyára, ezzel is egyértelművé téve, hogy a tagállamok közösen és eltökélten védik a NATO területének minden centiméterét.

A nagysinki támaszponton állomásozó francia katonák nagy része a napokban tért vissza a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren megrendezett hadgyakorlatról, ahol mintegy hatszáz francia katona, kétszáz páncélos – köztük a tavaly ősszel Romániába áthelyezett francia Leclerc tankok – részvételével tartottak éleslövészetet, hogy ellenőrizzék: milyen gyorsan tudnának adott esetben a NATO-tagállamok egy megtámadott társuk segítségére sietni.

Catherine Colonna francia külügyminiszter a kelet-ukrajnai Odessza kikötővárosban, illetve a Moldovai Köztársaságban tett látogatása után érkezett Romániába.

A NATO – francia parancsnokság alatt működő – romániai harccsoportját tavaly májusban hozták létre azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével, amelyeket az Ukrajna elleni oroszt támadást követően az úgynevezett Reagáló Erők részeként vezényeltek Romániába.

A nagysinki támaszponton tett közös látogatás előtt a román külügyminiszter kétoldalú megbeszélést is folytatott holland kollégájával, amelyen elsősorban a holland és az osztrák vétó miatt meghiúsult román és bolgár schengeni tagfelvételről egyeztettek a felek. Az erről kiadott román külügyi közlemény szerint Hoekstra megerősítette, hogy Hollandia támogatja Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe, Aurescu pedig azt ígérte, hogy – bár nem ért egyet a két téma összekapcsolásával – Románia mindent megtesz azért, hogy eloszlassa Hollandia és Ausztria illegális migrációval kapcsolatos aggályait.