Heti mindössze 150 perc testmozgás senkinek sem árt, egy friss kutatás most azt is bebizonyította, mennyit számít a szellemi teljesítményben. A japán Asics sportmárka megbízásából készült kísérletben 77-en vettek részt, mindannyian „inaktív” sportolók voltak: sakkozók és e-sport-játékosok – a fittségi állapotuk pedig nagyjából egyenlő a nullával.

Gold,Luxury,Elegant,Chess,Horse,Piece,With,Black,Space,For
Fotó: Shutterstock

A kutatás négy hónapig tartott, a szervezők arra voltak kíváncsiak, milyen kapcsolat van a rendszeres testmozgás és a szellemi teljesítmény alakulása között. Mindenki meglepetésére ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a résztvevők kognitív funkciói 10 százalékkal javuljanak. Emellett a rövid távú memória 12 százalékkal fejlődött, az éberség 10, a problémamegoldó képesség pedig 9 százalékkal. 

A tanulmányt az Asics márka szponzorálta, a szervezők kifejezetten tunya sakkjátékosokat és e-sport-versenyzőket kerestek, akik a teljes inaktivitásról álltak át heti 5x30 perces mozgásra. A tanulmányt koordináló edző, Andrew Kastor elmondta: a résztvevők heti 30 perc testmozgással indítottak, ezt turbóztak fel 150 percre, a programot nem megerőltető kardió- és erőnléti edzésekből állították össze. 

A kifejezetten laza sportos életvitel szellemi képességekre gyakorolt kedvező hatásait kognitív tesztek és mentális felmérések segítségével végezték. A résztvevők koncentrációs képessége és az átlagos mentális állapota a négy hónapos program végére 33-33 százalékkal javult, a szorongásuk pedig majd ugyanennyivel csökkent. A programban részt vevő Brendon Stubbs professzor arról beszélt, hogy a testmozgás serkenti a sejtek növekedését az agyban, illetve javítja a nagyagy, valamint a prefrontális kéreg véráramlását, ezáltal segíti a jobb információfeldolgozást és problémamegoldást. 

Gary Raucher, az Asics EMEA ügyvezető alelnöke pedig azt emelte ki: ha a testmozgás a legokosabb elméket is képes kiélesíteni, képzeljük el, mit tehet mindannyiunkkal.

A kísérlet sikerén felbuzdulva dokumentumfilm is készült Mind Games – The Experiment címmel. A film négy szellemi sportban (sakk, madzsong, memóriajáték és e-sport) jártas versenyző fejlődését követi végig, és az Amazon Prime-on lesz elérhető. 

A tanulmány vezető edzője, aki a játékosok edzésprogramját kidolgozta, kijelentette: 

Ezek az eredmények megdöbbentők, és a testmozgás erejéről szólnak. A játékosok közül sokan a vizsgálat kezdetén nem tudtak egy percnél tovább kocogni, így az edzésprogramjuknak mérsékeltnek kellett lennie. Heti 150 perc soknak hangzik, de függetlenül a fittségi szinttől, a testmozgás mentális előnyei mindenki számára elérhetők.