Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a hétfői földrengések sújtotta tíz, dél- és délkelet-törökországi tartományban.

ANKARA, TURKIYE - FEBRUARY 07: Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks to press after 7.7 and 7.6 magnitude earthquakes hit southern provinces of Turkiye, on February 07, 2023 in Ankara, Turkiye.
Fotó:  Mustafa Kamaci / AFP

Erdogan egyúttal katasztrófaövezetté is nyilvánította az érintett térséget.

Közölte azt is, hogy a szerencsétlenség törökországi halálos áldozatainak száma 3549-re, a sebesültjeinek száma pedig 22 168-ra emelkedett.

A legnagyobb vigaszunk, hogy több mint nyolcezer állampolgárunkat egészségben mentettünk ki a romok alól

– fogalmazott.

Rámutatott arra is, hogy a szakértők szerint a mostani földrengés példátlan a világon. Nemcsak a Török Köztársaság, hanem a világ történetének egyik legnagyobb sorscsapásával állunk szemben – húzta alá.

Földrengés után börtönlázadás, kiszabadultak az Iszlám Állam harcosai

A pusztító hétfői földrengés nyomán lázadás tört ki egy börtönben a szír–török határon, legalább húszan kereket is oldottak a rabok közül. Az intézmény főleg az Iszlám Állam harcosait és a szíriai háborúban részt vett kurd erők tagjait őrzi.

A WHO szerint Szíriának jelentős humanitárius segítségre van szüksége

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető  tisztviselői szerint az amúgy is súlyos válságban lévő Szíriának jelentős humanitárius segítségre van szüksége a hétfői, több ezer halálos áldozatot követelő földrengés után.

Adelheid Marschang, a WHO vészhelyzeti programjának vezető tisztviselője elmondta, hogy 

Törökországnak erős kapacitása van a katasztrófahelyzet kezelésére, a legfontosabb azonnali és középtávú segítségre a határ túloldalán, Szíriában van szükség, ahol már évek óta humanitárius válság van. 

A polgárháború, az aszály és a kolera sújtotta Szíriában a lakosságnak csaknem 90 százaléka szegénységben él, és több mint 50 százalék szorul humanitárius segélyre.

Ez a földrengés csak tetézi a többi katasztrófát Szíriában. Az ország egész területén segítségre van szükség a már tizenkét éve tartó, összetett válság miatt, miközben a humanitárius segélyezés is tovább csökken

– mondta Marschang a WHO igazgatótanácsának genfi ülése után. Elmondása szerint a két földrengés sújtotta országban 23 millió ember van veszélyben, köztük 1,4 millió gyermek, a katasztrófa következtében több ezer épület dőlt romba.

Az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi segélyszállítmányt küldött Szíriába, benne traumatológiai és sürgősségi sebészeti készletekkel, és mozgósította a WHO sürgősségi orvosi egységét a térségben.

Most versenyfutás zajlik az idővel. Óráról órára, percről percre csökken az esélye annak, hogy élve találjuk meg a túlélőket

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet különösen aggódik azon török és szír területek miatt, amelyekről a hétfői katasztrófa óta nem érkezett hír.

A károk feltérképezése az egyik módja annak, hogy megértsük, hova kell összpontosítani a figyelmünket

– figyelmeztetett a főigazgató.

Az ENSZ minden elérhető embert a katasztrófaövezetbe küld

Az ENSZ valamennyi segélyszervezete nagy erőket mozgósított annak érdekében, hogy részt tudjon venni a mentésben Törökország és Szíria földrengés sújtotta térségeiben – mondta el kedden Genfben Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjáért felelős hivatala, az OCHA szóvivője. Eddig 12 nemzetközi mentőcsapat érkezett a helyszínre, és a nap folyamán, valamint holnap további 27 csapat érkezése várható – tette hozzá. A mentési munkálatokat nehezíti, hogy számos út is használhatatlanná vált, és kevés teherautó áll rendelkezésre. Szíriában ráadásul üzemanyag- és áramhiánnyal is számolni kell.

A németországi török közösség is segítséget küld

Pénzadománnyal, takarókkal és meleg ruhákkal segítik a törökországi és szíriai földrengés túlélőit a Németországban élő török közösségek – közölte az egyik ottani kulturális egyesület.

Jelenleg nagyon hideg van az érintett régiókban, és az embereknek sürgősen szükségük van takarókra, meleg ruhákra és csizmákra

– hívta fel a figyelmet Tunca Karakas, az egyik kulturális szervezet tagja.

Sírva kért segítséget Törökországnak a legendás kapus

Egy nap alatt két nagy erejű földrengés történt a török–szír határnál. Törökország legendás kapusa könnyeivel küszködve kért segítséget hazájának.

A földrengés után önkéntesek azonnali gyűjtőakciót indítottak több nagyvárosban, többek között Berlinben, Frankfurtban és Münchenben is. Levent Cukur müncheni bokszedzőtermét ajánlotta fel a gyűjtés idejére. „Azt gondoltuk, hogy megtöltünk két furgont, és aztán meg is vagyunk, de nem így történt reggel tíz óta nem álltunk meg” – mondta a vállalkozó, aki saját maga is megdöbbent az összefogás sikerén. Az általuk gyűjtött felajánlások várhatóan csütörtökön érkeznek meg a katasztrófa sújtotta térségbe.

Mindeközben több civil szervezet pénzgyűjtésbe fogott, mert szerintük „az emberek maguk tudják a legjobban, hogy mire van szükségük” – szögezte le Gökay Sofuoglu, a Németországi Török Közösség elnöke. A németországi kurd vöröskereszt hétfő óta 250 ezer euróval, azaz csaknem százmillió forinttal támogatta a földrengés károsultjait.

A hétfői földrengésekben a halottak száma átlépte az ötezret, több tízezren maradtak fedél nélkül.

Magyarországról is újabb segítőcsapat indul

Egyre több magyar szervezet indul a katasztrófaövezetbe segíteni. Kutató-mentő csapatot küld Törökországba a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány.

A segélyszervezet MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írták: 

a 7,8-es erősségű, Törökországot és Szíriát sújtó hétfői földrengés után az egyik legnagyobb kihívás a romok alá szorult áldozatok felkutatása. A mentést tovább nehezíti a fagypont körüli időjárás, így kiemelten fontos, hogy minél előbb megtaláljanak mindenkit.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Kutató Mentő Alakulata ebben a munkában vesz részt héttagú csapatával és két nemzetközi minősítésű keresőkutyával – írták.

Kitértek arra: a tragédia áldozatainak javára adománygyűjtést is hirdet a szeretetszolgálat, melynek bevételét átmeneti szállások és ellátás biztosítására fordítják a mindenüket elvesztett embereknek.

Adakozni bankkártyával az Adomany.jobbadni.hu oldalon, átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámon lehet, a közleményben az Adomány-Földrengés feltüntetésével. Az 1358-as adományvonal felhívásával 500 forinttal támogathatók a bajbajutottak.