Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint elsődleges fontosságú feladat az orosz hadsereg számára az Ukrajnából orosz területre irányuló ágyútűz megfékezése. 

Ukrainian artillery unit fires with with a 2S7-Pion, a self-propelled gun, at a position near a frontline in Kharkiv region on August 26, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Ihor THACHEV / AFP) ukrán, tüzérségi, ágyú
Fotó: Ihor Thachev / AFP

Az elnök rámutatott: az onnan érkező támadások jelentős infrastrukturális károkat és lakhatási nehézséget okoztak a területen élők számára, a megoldáson és a helyreállításon már dolgozik a kormányzat. 

Az orosz területek ért támadásokért az ukrán fél nem vállal felelősséget, de szerintük a csapások „karmaszerűen” érintik a támadó Oroszországot, amely az ország elleni inváziója során kifejezetten Ukrajna energiaellátásért felelős infrastruktúráját vette célba, kitéve az ukrán lakosságot a kietlen télnek. 

Putyin a károkat szenvedett régiók közt a 2014-ben annexált Krím félszigetet, Belgorodot és Kurszkot is megemlítette.

Az orosz elnök hozzátette: elsődleges feladatuk az ágyúzásnak már az elvi lehetőségét is megszüntetni, ez pedig a katonaság feladata – derült ki a Kreml honlapján közzétett írásból.