Kínai technológiát és beruházásokat szeretne bevonzani Brazília, hogy az ország félvezető-technológiai iparát új szintre tudják emelni – árulta el egy magas rangú elnöki tanácsadó a Reutersnek Lula brazil elnök kínai látogatását megelőzően.

Brazília COP30
Fotó: AFP

Lula kormánya annak ellenére kívánja szorosabbra fűzni a szálakat Kínával, hogy az Egyesült Államok többször is jelezte: nem tetszik neki ez az irány, a kínai együttműködéseket nem nézik jó szemmel. Lula kabinetje az amerikai intelmekre úgy reagált:

Nem érdekelnek minket az amerikai üzenetek. Ha Amerika szeretne valamit, álljon elő egy nagyobb és jobb ajánlattal, mint a kínaiak, és akkor az övékét fogjuk választani. Ez ennyire egyszerű.

A Lula-kormány mindeközben igyekszik nem elkötelezni magát egyik fél mellett sem, legalábbis politikailag: a brazil külügyminiszter kiemelte, nem engedhetik meg maguknak, hogy belekeveredjenek a konfliktusba – ezt észben tartva látogat Kínába az elnök, fenntartható digitális fejlesztési megállapodások után kutatva. 

Lula útja során a félvezető-technológiai fejlesztési lehetőségek lesznek az elsődlegesek.

A brazil elnök alig két hónappal azután látogatja meg az Oroszországból nemrég visszatérő Hszi Csin-pinget, hogy Joe Biden amerikai elnöknél járt Washingtonban. A brazil külügyminiszter, Celso Amorim a látogatások sűrűsége kapcsán kiemelte: egyik fél ideológiáját sem szeretnék magukévá tenni, „nem szeretnének sem kommunizmust, sem pedig olyan demokráciát, amely megállás nélkül háborúban áll az autokráciával”.

Amorim kiemelte: mindezek ellenére hálásak az amerikaiak demokrácia melletti elkötelezett harcáért, melyből ők is profitáltak, mikor Lula elődje, Jair Bolsonaro ellenében lépett fel az ország. Hozzátette: annak azonban, hogy honnan szereznek be csipeket, semmi köze nincs az ideológiához, így Kína számukra ilyen tekintetben egyenjogú partner.

Lula Kínában a tervek szerint meglátogatja majd a Huawei egyik gyárát is.