A kijelentés egy héttel azt követően hangzott el, hogy egyelőre tisztázatlan körülmények között elraboltak négy amerikai állampolgárt abban a térségben, ahol rendszeresek a rivális kábítószerkartellek közötti összecsapások. Az amerikaiak közül kettőt megöltek, egy sebesülten, egy pedig sértetlenül került elő kedden egy fakunyhóban.

President Of Mexico Lopez Obrador Morning News Conference
Fotó: NurPhoto via AFP

Andrés Manuel López Obrador elnök kijelentette: az amerikai utazási figyelmeztetések és a mexikói erőszakról szóló jelentések konzervatív politikusoknak és amerikai médiumoknak az összeesküvése a kormányzata befeketítésére.

Mexikó biztonságosabb, mint az Egyesült Államok – jelentette ki reggeli sajtótájékoztatóján Andrés Manuel López Obrador. – Mexikóban nincs probléma az utazók biztonságával

– szögezte le.

Bocsánatot kért a megölt amerikaiakért a mexikói drogkartell: saját embereit adta át a rendőrségnek

Az elmúlt napokban nagy port kavart a négy eltűnt amerikai turista ügye, akik közül ketten meghaltak.

Mexikóban mintegy 28 gyilkosság jut 100 ezer lakosra, míg az Egyesült Államokban 7.

Jelenleg az amerikai külügyminisztérium a rivális drogkartellek közötti erőszak jellemezte 32 mexikói állam közül hatba nem javasolja az utazást, míg hét másik esetén az utazás megfontolását javasolja. A mexikói elnök, aki szerint az amerikai sajtó többségét konzervatív politikusok uralják, manipulációnak nevezte az erőszakról szóló híreket.

A rendőrség arról számolt be, hogy a hét végén Guanajuato államban nyolc embert lőttek agyon és hét másikat sebesítettek meg egy éjszakai mulató elleni támadásban.