Radioaktív anyagot csempésző három horvát állampolgárt kapcsoltak le a határ szerb oldalán, mikor át akartak lépni Horvátországba. Az ellenőrzés közben a szkennerek magas értékű sugárzást mutattak ki az autójukon. A szerb határőrök azonnal őrizetbe vették a csempészeket.

villámhárító
Fotó: Shutterstock

A sugárzó tárgyat egy Audiban találták, a pótkerék belsejébe rejtve.

A három gyanúsított kihallgatása még zajlik. A csempészeket szombat este a bezdáni határátkelőnél kapcsolták le, Zombor város közelében este fél kilenckor – írta meg a BBC.

Arról nem közöltek információt, hogy mekkora mennyiségű sugárzó anyagot találtak, illetve, hogy ennek milyen hatásai lehetnek. A helyi sajtó azt írta, hogy a határátkelő dolgozóinak meg kellett szabadulniuk a ruházatuktól az eset után, és orvosi ellenőrzésen estek át.

A sugárzó tárgy egy radioaktív villámhárító volt. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint az elmúlt néhány évtizedben több százezer radioaktív villámhárítót telepítettek világszerte abban a reményben, hogy ezek a sugárzó eszközök hatékonyabban terelik el a villámokat.

A Kreml szerint radioaktív anyagokat csempészhetnek a gabona között az ukránok

Az orosz külügyminisztérium attól tart, hogy Ukrajna arra használja a gabonamegállapodást, hogy radioaktív anyagokat csempésszen az országba az odesszai kikötőn keresztül. Moszkva szerint Zelenszkij provokációra készül, hogy eszkalálhassa a háborút. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova arról beszélt, hogy Kijev célja a radioaktív anyagokkal, hogy egy nukleáris támadás elkövetésével vádolja meg Moszkvát.

Egy tavalyi jelentésében a NAÜ kijelentette, hogy nincs meggyőző tudományos bizonyíték arra, hogy a sugárkezelt villámhárítók valóban segítenek a villámok elleni védelemben. 

A legtöbb országban már tilos az ilyen villámhárítók gyártása, 

illetve vannak olyan helyek is, ahol előírták az ilyen sugárzó eszközök leszerelését. A szombaton talált villámhárítót a hírek szerint a szerbiai Vinca nukleáris kutatóintézet szakértői helyezték biztonságos helyre.