Korábban a magyar filmkedvelők a Moziverzum csatornán követhették a legrangosabb filmes elismerést, az Oscar-díjat. Az idén már a Disney is felvette a repertoárjába a gálát, 

a Disney+ streamingplatformon élőben közvetíti az aranyszobrok kiosztását.

Xalapa,,Veracruz,,Mexico-,January,31,,2020:,Woman,Hand,With,A
Fotó: Shutterstock

A sztárok vörös szőnyeges bevonulását március 12-én, vasárnap 22:30-tól közvetíti a platform, a díjátadó ceremónia pedig hétfő hajnali 1 órakor kezdődik. Az Oscar-gála az élő közvetítés után, egy kis idő elteltével, visszanézhető lesz a Disney+-on.

A díjátadóig még van néhány nap, így van idő pótolni a legesélyesebb filmeket. A Disney+ kínálatában három jelölt szerepel:

  • Legjobb film: Avatar: A víz útja
  • Legjobb női mellékszereplő és legjobb eredeti zene: Fekete párduc: Wakanda forever
  • Legjobb animációs film: Pirula Panda
HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 24:  Photographers cover the red carpet arrivals to the 85th Annual Academy Awards at the Hollywood & Highland Center on February 24, 2012 in Hollywood, California.  (Photo by David McNew/Getty Images)
Fotó: David McNew / Getty Images

Aki a legtöbb jelölt produkciót szeretné megnézni egy helyen, annak a Netflixet kell választania, ahol öt alkotás is megtalálható a fontosabb kategóriák jelöltjei közül.

  • Legjobb film: Csendes a nyugati fronton
  • Legjobb színésznő: Szőke
  • A legjobb eredeti dal: RRR
  • A legjobb animációs film: Guillermo del Toro Pinokkiója, A tengeri szörnyeteg
  • A legjobb adaptált forgatókönyv: Tőrbe ejtve – Az üveghagyma

Az Oscaron is kitört az orosz–ukrán háború

Egy orosz és egy ukrán dokumentumfilm is szerepel az Oscar-díjra esélyesek között, de az orosz–ukrán háború nem hozott megbékélést a művészvilágban sem.

Az Oscar-díj a filmesek és a filmkedvelők mellett a divatcégek számára is ünnepnapnak számít, hiszen új ruháikat vagy ékszereiket be tudják mutatni a vörös szőnyegen. A divatházak közelharcot vívnak, hogy az Oscar-jelölt színésznők az átadón megjelenve az ő ruháikat viseljék, amiről később legendák is születhetnek. A Dior divatház évek óta tartja a rekordot a Cate Blanchett által bemutatott 18 millió dolláros (4,6 milliárd forintot érő) ruhájával. Az ékszereiről híres Tiffany is beírta magát a legek könyvébe azzal, hogy Audrey Hepburn 1961-ben készült Álom luxuskivitelben című filmjében viselt gyémántjával vonult fel a színpadra 2019-ben Lady Gaga, amikor átvette az Oscar-díjat.