Az orosz–ukrán háború árnyékában ismét felértékelődött a román–moldovai kapcsolatok értéke, a szálakat pedig szorosabbra tervezi fűzni a két ország – derült ki a moldovai miniszterelnök, Dorin Recean romániai látogatása során.

Aerial,Drone,View,Of,Government,House,At,Sunset.,Building,With Aerial drone view of Government House at sunset. Building with flag and multiple buildings on the background, firs in Chisinau, Moldova
Fotó: Shutterstock

A két ország közti gazdasági kapcsolatok felpörgetése mind a két fél számára előnyös, így a tavalyi év során már 1,2 milliárd dollárral, 3,5 milliárdra bővülő kereskedelmi kapcsolatot a továbbiakban is fejleszti a két állam. 

Hamarosan a moldovai és romániai pénzügyi rendszer integrációjára is sor kerülhet.

A két ország ugyanazt a nyelvet beszéli, így a kapcsolatok mélyítésének semmi akadálya nincs – mondta el a moldovai miniszterelnök. Moldovát kifejezetten keményen érintette a szomszédban tomboló háború gazdasági hatása, miközben az uniós csatlakozási törekvéseik miatt tartaniuk kell Oroszországgal való feszültség növekedésétől is.

Románia támogatásáról biztosította a moldovai miniszterelnököt az országa EU-s csatlakozási törekvéseit illetően, illetve megígérte, hogy a továbbiakban is közben jár annak uniós törekvéseivel kapcsolatosan.

Moldova kilátásba helyezte egy hosszú távú gáz- és olajellátási szerződés aláírását is: az országnak eddig magas fokú oroszkitettsége volt ezen a téren, amelyet mindenképp csökkenteni szeretne. 

Klaus Johannis román elnök kijelentette: országa az uniós csatlakozáson felül Moldova gazdasági talpra állását és védelmi erejének növelését egyaránt támogatja.