Közélet

Fontos figyelmeztetést adott ki Moszkva: Moldova lerohanására készülnek az ukránok

Egy évvel az ukrajnai harcok kezdete után is ide-oda pattognak a vádak a harcoló felek közt, Moszkva most azzal vádolja Kijevet, hogy a szomszédos Moldova – pontosabban orosz szakadárok ellenőrizte része – lerohanására készül.

Ukrajna arra készül, hogy lerohanja a szomszédos Moldovát, pontosabban a Dnyeszteren túli szakadár Transznyisztria régiót – figyelmeztetett az orosz védelmi minisztérium.

Moldáv zászló
Fotó: Shutterstock

A minisztérium csütörtökön a késői órákban kiadott közleménye szerint jelentős összevonásokat tapasztalnak a transznyisztriai határ ukrajnai oldalán katonákból és fegyverekből, tüzérségi pozíciók épülnek ki, és példa nélküli sűrűségben rajzanak a térség felett a drónok.

Az orosz fegyveres erők megfelelő módon reagálni fognak az ukrán oldal folyamatban lévő provokációjára

idézte a közleményt az orosz Russia Today.

A Dnyeszter folyó bal partján fekvő, jelentős arányban oroszok és ukránok lakta terület már az 1990-es évek elején kimondta – nemzetközileg nem elismerten – elszakadását a többségében románok lakta Moldovától. Az 1992-ben született tűzszünet ellenőrzésére mintegy 1100 orosz békefenntartó katona állomásozik Transznyisztriában – emlékeztetett az orosz hírportál, amely szerint a szakadár köztársaság félmillió lakosának mintegy fele rendelkezik orosz állampolgársággal.  

Moldova szerint Moszkva provokál, amikor azt állítja, beépített ukrán ügynökök terveznek oroszellenes provokációt

A moldovai kormány elutasítja Moszkva vádjait, amelyek szerint beépített ukrán ügynökök, az Azov zászlóalj segítségével, Oroszország-ellenes provokációkat akartak volna véghez vinni az országban. Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán ügynökök magukat orosz katonáknak álcázva terveznek ellenségeskedést szítani Moldovában. Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moldovát a nyugati országok drótokon rángatják.

Az orosz minisztérium szerint az ukránok azzal indokolnák a támadást, hogy megakadályoztak egy Transznyisztria területéről indítandó orosz offenzívát.

A nyugatbarát moldáviai kormány cáfolta az orosz állításokat.

Nyugalomra intünk, és arra, hogy a Moldovai Köztársaság hivatalos és megbízható forrásaiból merítsük az információinkat

– írta a The Guardian szerint közleményében a kormány, hozzátéve, hogy kapcsolatban állnak külföldi partnereikkel, és azonnal tájékoztatják a közvéleményt, ha valami fenyegeti az országot.

Moszkva és Kisinyov közt feszült a viszony. Maia Sandu államelnök nemrégiben azzal vádolta Oroszországot, hogy puccsot szervez a moldáviai kormány megdöntésére, kedden pedig Dorin Recean miniszterelnök felszólította a transznyisztriai orosz békefenntartókat a távozásra. Moszkva cáfolta, hogy be kívánna avatkozni Moldova belügyeibe.

Nem Soros, csak majdnem, és kormányt buktatna

Oligarchának lenni egyre veszélyesebb a 21. században, egyre többüket éri a vád, hogy a politikába belefolyva sütögetik a pecsenyéjüket. A Nyugat-barát moldovai kormány is tud ilyen ellenségről, és el szeretné érni, hogy Amerika után az EU is szankciókat vessen ki rá.

 

 

transznyisztria szakadárok moldávia
Kapcsolódó cikkek