Egy brit bíróság pénteki döntése értelmében megilleti a 810 ezer fontos (343 millió forint) honorárium Eva Green francia színésznőt, aki amiatti aggodalmában perelte be a Patriot című film produkciós vállalatát, hogy a végül B kategóriásnak besorolt és be sem mutatott alkotás tönkreteheti a karrierjét.

Eva Green "Proxima" at to San Sebastián International Film Festival 67 edition
Fotó: Juan Carlos Rojas / AFP

Green a 2019-ben elkezdett angol sci-fi-thrillerben játszotta volna a főszerepet, és noha az alkotást még ugyanazon év októberében leállították, jogi úton követelte honoráriumát a film gyártóitól. Az ügyben indult eljárás során a White Lantern produkciós vállalat szerződésszegés címén ellenkeresetet nyújtott be Green ellen, akit azzal vádoltak meg, hogy túlzott mértékű szakmai és pénzügyi követelésekkel állt elő az alkotás gyártása idején, és maga igyekezett az egész produkciót megfúrni.

A 42 éves Eva Green korábban úgy nyilatkozott, hogy először beleszeretett a Patriot forgatókönyvébe, és nagyon tetszett neki a film környezetvédelmi üzenete, de aztán egyre nőttek benne a kételyek, amikor azt látta, hogy az alkotók egyre több dolgon spórolnak. Januári meghallgatásán felemlegette például, hogy takarékossági megfontolásokból az eredetileg négyhetesre tervezett kaszkadőrképzését öt napra korlátozták. 

„Amikor egy színész egy B kategóriás filmbe kerül, akkor őt már B kategóriásnak fogják tartani, és félő, hogy nem kap ajánlatot arra, hogy jobb minőségű alkotásban vehessen részt” – fogalmazott Eva Green a bíróság előtt.