Az Art Karlsruhe nemzetközi művészeti vásár 20. jubileumán több mint kétszáz részt vevő galéria között a Várfok Galéria ünnepi válogatást mutat be a standján. A jeles alkalomra elsősorban olyan műveket válogatott, amelyek mutatják a magyar és a német művészeti színtér évtizedek óta élő kapcsolatát.

A standon kiemelten jelenik meg a magyarországi nyolcvanas évek új festészete a galéria két kiemelkedő művészének, Mulasics Lászlónak és Szirtes Jánosnak a művei révén, amelyek szorosan kapcsolódnak a kor németországi művészeti eseményeihez.

Egyedüli magyarként a Várfok galéria az Art Karlsruhén
Fotó: Várfok Galéria

Mulasics László nagy méretű festményeit ebben az időszakban az olasz transzavantgárd monumentális alakjai és színei, valamint a német vad festészet, a Heftige Malerei expresszivitása ihlette. A kompozíciók figurális jellege erős gesztusokban és vastag festékrétegekben oldódik fel. Az intenzív ecsetvonások fellazítják a festmények perspektíváját, és a látványt kétdimenziós, ornamentális jellegűvé változtatják.

Szirtes János a magyar kortárs művészeti színtér ikonikus alakja, festő, grafikus, nemzetközi szinten elismert performer, videó- és médiaművész. 1987-ben meghívott művésze volt a kortárs képzőművészeti világ egyik legnagyobb eseményének, a kasseli Documentának. Az ugyanebben az évben készült, most a vásáron kiállításra kerülő War/saw című festménye szervesen kapcsolódik a Documentán bemutatott performance fő motívumához és koncepciójához.

A vásáron Franyo Aatoth legújabb munkái is láthatók lesznek. Aatoth pályafutása szintén az 1980-as évek elején kezdődött Párizsban, ahol olyan jelentős művészek támogatták, mint Victor Vasarely és a világhírű zongoraművész, Cziffra György.

A fiatal generációt három kiváló művész képviseli: Nemes Anna rendkívül érzékeny, áttetsző aktjai, Gaál egyedi kollázs- és montázsművei, valamint Orr Máté legújabb, fantáziadús, szürreális kompozíciói mind bámulatos technikai megoldásokat hordoznak. Emellett Herman Levente lírai tájai és átlényegített festői tárgyai, valamint Győrffy László művei is láthatók lesznek. Az utóbbi alkotásai szinte kivétel nélkül az emberi test biológiáját járják körül, sokszor provokatívan. Győrffy 2021-ben meghívott művész volt a drezdai Ostrale biennálén, Németország harmadik legnagyobb kortárs művészeti kiállításán, amelyen idén júniusban ismét részt vesz. 

Egyedüli magyarként a Várfok galéria az Art Karlsruhén
Fotó: Várfok Galéria

A Várfok Galéria standjának fénypontja idén is az immár 101 éves Francoise Gilot műveiből álló válogatás lesz. A 20. századi művészeti fejlődés utolsó élő tanújának majd nyolcvan évet átívelő festészeti munkássága diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre.

Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzve magáról a Picasso múzsája címet, a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művei ma már a világ legnagyobb múzeumaiban kapnak helyet, a New York-i Metropolitan Museumtól kezdve a párizsi Centre Pompidou-ig, valamint számos magángyűjteményben is szerepel. A Várfok Galéria büszke arra, hogy egyedüli európai galériaként személyes kapcsolatot ápol a művésszel, és képviseli életművét.

Az eseményen a Várfokon kívül a hazai művészeti vásár, az Art Market Budapest vesz részt még egy standdal. Az idei Art Karslruhe speciális központi kiállítása a grafikára fókuszál, arra a papíralapú műfajra, amellyel sokan belépnek a műgyűjtők sorába, és amely manapság újra reneszánszát éli. A grafikai nyomatok kiállítása széles művészettörténeti spektrumot ölel át, a kiállítók által biztosított, megvásárolható és kis vagy nagyon kis szériában gyártott printek mutatják a médium sokszínűségét. A kiállító galériák felkérést kaptak, hogy kiváló minőségű grafikai nyomatokat küldjenek be, és a karlsruhei művészeti vásár művészeti tanácsadó testülete válogatott közülük.