A magyar kormányfő azt mondta, hogy a kormány teljes szívvel támogatta, hogy Veszprém méltó módon legyen Európa kulturális fővárosa. Hozzátette, hogy Székesfehérvár a királyok, míg Veszprém a királynék városa, de „ez nemcsak esztétikai különbséget jelent”. 

ORBÁN Viktor
Kiskőrös, 2023. március 15.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőháza előtt 2023. március 15-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

„A kormány szinte az utolsó szabad fillérjeit is odaadta Veszprémnek, hiszen egy királynő nem mehet a bálba akármilyen hacukában. Százmilliárd forint körül van az az összeg, amelyet befektettünk Veszprém városába, 

és amikor itt lehetek önök között, látom, hogy jól döntöttünk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ActiCity ünnepélyes megnyitóján. A kormányfő kiemelte Navracsics Tibort, aki miniszterelnöki megbízottként felelt az Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult beruházásokért. Elmondta, hogy a miniszter mindig is azt képviselte, hogy nemcsak Veszprém városáról, hanem száztizenhat másik településről is szóljon a fejlesztés, így Balatonberénytől Várpalotáig, Marcalitól Zircig megvalósultak a beruházások.

„Köszönjük az Európai Uniónak, köszönjük a döntést meghozó brüsszeli bürokratáknak, hogy Veszprém mellett – így Magyarország mellett – döntöttek. 

Veszprém teljesítménye mutatja, ha a brüsszeli bürokraták úrrá tudnak lenni a jól kifejlett hungarofóbiájukon, akkor mi együtt, Magyarország és Brüsszel, nagyszerű dolgokra vagyunk, lehetnék képesek. Kár, hogy Veszprém példája a kivétel és nem az általános szabály” – vélekedett Orbán Viktor. 

A miniszterelnök kifejtette, hogy „a nemzetállamok felett mindig ott lebegett egy álom: egy birodalomban összefogni a hajdani római területeket”. Szerinte rengetegen álmodtak európai egységről, és ez ma is így van, „ha szerencsénk van, akkor megtaláljuk a kényes egyensúlyt a nemzeti szuverenitás és az egység között”. „De ma ne gyötörjük magunkat ilyen nehéz kérdésekkel, hiszen ünnepelni jöttünk, és örüljünk neki, hogy van miért: 

éljen az Európai kulturális fővárosa, éljen Veszprém, éljen az