Kami Rita 53 éves serpa egész életét a hegymászásnak szentelte. Expedícióvezetőként 1994 óta szinte minden évben megmászta a Mount Everestet, így 27 csúcsdöntéssel ő tartja a világrekordot ezen a téren. 2014-ben és 2015-ben, valamint 2020-ban kénytelen volt a szekrényben hagyni a felszerelését, de voltak évek, amikor többször is megjárta a világ legmagasabb pontját.

FILES-NEPAL-MOUNTAINEERING-EVEREST-RECORD
(FILES) In this file photo taken on May 2, 2021, Nepal's mountaineer Kami Rita Sherpa poses for a picture during an interview with AFP at the Everest base camp in the Mount Everest region of Solukhumbu district. Kami Rita Sherpa reached the top of Mount Everest for the 27th time on May 17, reclaiming the record for the most summits of the world's highest mountain. (Photo by Prakash MATHEMA / AFP)
Fotó: AFP

Elképesztő rekordja ellenére Kami Rita szerint ez számára csak egy munka, ami soha nem a rekordokról szólt. Elmondta, hogy a családját abból tartja el, hogy expedíciókat vezet a csúcsra, ő pedig a lehető legjobban végzi a dolgát.

Ha rekordokat kergetnék, sokkal többször jártam volna odafent

– mondta a serpa a Nepali Timesnak adott interjújában. Arról is beszélt, hogy sokszor fordult elő, hogy a csúcs előtt kellett visszafordulnia, hóviharok miatt, vagy azért, hogy megmentsen eltévedt külföldi hegymászókat.

Everest (Mount Qomolangma). Taken in the base camp of north side Everest. Over here, altitude is 5200m.
Fotó: Shutterstock

Kami Rita arról is beszélt, hogy a szakmájuk veszélyben van, mivel egyre kevesebb serpa áll expedíciós vezetőnek. Elmondta, hogy a 2014-es lavina és a 2015-ös földrengés sok vezetővel végzet, többeket ismert is. Emellett a 2020-as Covid-járvány miatt számos sepra szakmát váltott.

Az expedícióvezetők abból élnek, hogy felviszik a külföldieket a hegyre, ebből van a fizetésük, ebből tartják el a családjukat. Amikor a járvány miatt nem volt munka, sok serpa más megélhetés után nézett, és nem tért vissza

– vázolta a problémát Kami Rita. Hozzátette, hogy ő is kapott ajánlatokat külföldről, de hazaszeretetből nem ment sehová. Szerinte a legnagyobb probléma az, hogy a fiatal serpák már nem szívesen állnak hegymászónak.

Kivégzi a gleccsereket a klímaváltozás

Nincs olyan magaslat a kontinensen, ahol ne lenne fagypont felett a hőmérséklet.

A fiataljaink tisztában vannak vele, hogy ez milyen veszélyes. Ráadásul a világ számukra is kinyílt, könnyen találnak biztonságos munkát, így nem sokan maradtak, akik a hegycsúcsot választják

– mondta a hegymászó. Hozzátette, hogy családjában nagy valószínűséggel vele ér véget a hegymászók sora. Fia jelenleg turisztikai szakon tanul egy egyetemen, a lánya pedig már diplomás informatikus.

Hiker,With,Backpacks,Reaches,The,Summit,Of,Mountain,Peak.,Success
Fotó: Shutterstock

Egész életemben azért dolgoztam, hogy jó oktatásban részesülhessenek. A hegymászás egy kiszámíthatatlan munka, ráadásul szezonális. A gyerekeimnek meg akartam teremteni a lehetőséget, hogy olyan munkát választhassanak, amilyet szeretnének. Nekem erre nem volt lehetőségem

– mondta a világrekorder.