Komolyan megterhelné a nagy fejlesztési bankokat és más szupranacionális intézményeket, köztük az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD) Ukrajna velük szemben beálló esetleges törlesztési csődje – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Ratings Agencies in New YorkPedestrians walk past the logo for Fitch Ratings Ltd. outiside their offices in New York, U.S., on Tuesday, Feb. 21, 2012. Fitch provides the world's credit markets with independent and prospective credit opinions, research, and data. Fitch also provides enterprise risk management solutions. Photographer: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozza: a nyugati országok a többségi részvényesi tulajdonukban lévő nemzetközi fejlesztési bankokat használják Ukrajna pénzügyi támogatására. Ezek közé tartozik a feltörekvő európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben életre hívott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az EU-tagállamok tulajdonában lévő Európai Beruházási Bank (EIB), valamint a Világbank-csoport nemzetközi hitelintézete, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD).

Mindemellett az is folyósított támogatást Ukrajnának makropénzügyi segítségnyújtási hitelkeretéből (MFA), valamint jórészt az EIB-n keresztül biztosított garanciavállalások formájában.

A Fitch kiemeli, hogy ezeket a szervezeteket a lehetséges legjobb, stabil kilátású AAA osztályzattal tartja nyilván.

A cég kimutatása szerint ezek a szupranacionális intézmények 2022 végéig 25 milliárd euró hitelt nyújtottak Ukrajnának.

Ez teljes kinnlevőségállományuk 1-6 százaléka, és Ukrajna szuverén adósságállományának 24 százalékával egyenlő – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint az Európai Unió Ukrajnával szembeni kitettsége a legnagyobb, és a leggyorsabban nőtt tavaly óta, az esetleges ukrán törlesztési csőd ugyanakkor az EBRD-re és az IBRD-re gyakorolná a legerősebb negatív besorolási hatást, tekintettel e két pénzintézet nettó kitettségére és egyéb adósságpiaci mérőszámaikra.

A Fitch Ratings megítélése szerint az ukrajnai kitettség az EBRD-re jelenti a legnagyobb kockázatot, mindenekelőtt azért, mert a londoni székhelyű bank 2,7 milliárd eurós ukrajnai kinnlevőségállományának több mint a fele 2022 végén nem szuverén – vagyis zömmel kereskedelmi és szubszuverén – felvevőkkel szembeni kitettség volt.

Az EBRD a múlt hónapban tartott éves közgyűlésén jelezte: várhatóan tőkeemelést kér az idén a részvényes országoktól ahhoz, hogy hozzájárulhasson az ukrajnai újjáépítés finanszírozásához.

A bank közölte: a háborús károk figyelembevételével készült legutóbbi becslés szerint az ukrajnai újjáépítés költsége elérheti a 411 milliárd dollárt.

A bank a 2022–2023-as időszakra legalább 3 milliárd euró folyósítását vállalta Ukrajna részére, és eddig 1,5 milliárd eurót hajtott fel nemzetközi donoroktól a kockázatok részleges fedezésére.

Az EBRD kormányzótestülete a májusi éves közgyűlésen elhangzott tájékoztatás szerint úgy tartja, hogy a befizetett tőkeállomány 3-5 milliárd eurós emelése lehetővé tenné a szükséges mértékű és jellegű támogatás nyújtását 2024-ben és azután, anélkül, hogy a továbbiakban is szükség lenne a rendszerszintű adományozói kockázatmegosztásra.

Ez lenne az EBRD harmadik részvényesi tőkejuttatása, illetve tőkeemelése a pénzintézet fennállása óta. A bankot a részvényes országok 10 millió ecu (European Currency Unit, az euró előtti közös európai elszámolási eszköz) tőkével alapították 1991-ben, ezt a tőkeállományt 1996-ban 20 milliárd ecure, majd 2010-ben, a globális pénzügyi válság nyomán 30 milliárd euróra emelték.