Az Egyesült Államok több északkeleti államában csütörtökön is érvényben maradt a levegőminőségi riasztás, Pennsylvania államban a legrosszabb a helyzet.

People take photos of the sun as smoke from the wildfires in Canada cause hazy conditions in New York City on June 7, 2023. Smoke from Canada’s wildfires has engulfed the Northeast and Mid-Atlantic regions of the US, raising concerns over the harms of persistent poor air quality. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Fotó: AFP

A levegőminőség-térképek alapján csütörtök reggel Pennsylvania állam középső részén volt a legmagasabb fokozatú a figyelmeztetés, míg a Philadelphiát, New Yorkot és Washingtont is magában foglaló, nagy területen „nagyon egészségtelen” besorolás volt érvényben, ami azt jelenti, hogy a normál érték három-négyszerese a levegő szállópor-koncentrációja. 

Az „egészségtelen” minősítés kiterjed a keleti partvidék további területeire, de alacsonyabb fokozatú riasztás a levegőminőségi térképek szerint az Egyesült Államok szinte teljes keleti felén érvényben volt.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója vészhelyzetről beszélt, egymillió maszkot tettek elérhetővé a lakosság számára. Philadelphia egyes részein az utcán élőknek fedett helyeket nyitottak meg, hogy az egészségtelen levegőtől megóvhassák magukat. 

A fővárosban, Washingtonban Muriel Bowser polgármester elrendelte, hogy az iskolák töröljenek minden szabadtéri foglalkozást és kirándulást, sok lakóközösségben bezártak a szabadtéri uszodák is.

A levegő szennyezettsége miatt elhalasztották a profi baseballbajnokság, az MLB New York-i és philadelphiai mérkőzéseit, valamint csütörtökön New Yorkban több színházi előadást töröltek, köztük a Central Parkba meghirdetett nyári Hamlet-előadásokat.

A hét végéig a meteorológusok nem várják a kanadai erdőtüzek okozta füstköd változását. Az amerikai országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az alacsony nyomású időjárási rendszer, amely az egészségre káros füstöt szállítja, a következő napokban nem módosul. Brian Ramsey meteorológus elmondta, hogy a levegőminőség az egészségtelen kategóriában marad mindaddig, amíg a szél iránya nem változik meg, valamint az erdőtüzeket nem sikerül eloltani. Ez utóbbi még hetekig eltarthat – tette hozzá.  

Szerdán Joe Biden elnök telefonon egyeztetett Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, és további segítséget ajánlott fel a főként Kanada keleti részén, Quebec és Nova Scotia tartományban pusztító erdőtüzek oltásában. 

Az Egyesült Államok eddig az eszközök mellett 600 tűzoltót küldött északi szomszédjának.

Kanada-szerte csütörtökön mintegy 400 helyen küzdöttek erdőtűzzel, közülük Québec tartományban százat nem sikerült ellenőrzés alatt tartani. Kanadában az évnek ebben az időszakában nem ritkák az erdőtüzek, de a hivatalos értékelések szerint az idei lehet minden idők legsúlyosabb erdőtűz-katasztrófája az országban. A szakemberek közölték, hogy a szokottnál szárazabb körülmények megfelelő feltételeket biztosítanak a lángok gyors terjedésének.