Sűrű, narancssárga füst terítette be helyi idő szerint szerda délután New York városát, gyakorlatilag néhány száz méteresre csökkentve a látótávolságot. A várost beterítő felhő miatt riadót rendeltek el a hatóságok, jelenleg ugyanis rendkívül káros a szabadban tartózkodni. Becslések szerint kisétálni az utcára most ugyanolyan káros a tüdőre, mint egyszerre elszívni egy fél doboz cigarettát. 

Manhattan Island is seen in low visibility smoke from the wildfires in Canada hits New York, the United States
Fotó: Brazil Photo Press via AFP

A sűrű füst Kanadából érkezett a város fölé, de nemcsak New Yorkot, hanem a környező településeket is érinti, nagyjából 75 millió ember volt kénytelen bezárva tölteni a szerda éjszakát. A levegő várhatóan csütörtök reggelre kezd kitisztulni. 

A térfigyelő kamerák látványos videón rögzítették, ahogy a füst beborítja a várost. 

A hatóságok azt tanácsolták mindenkinek, hogy maradjanak otthon, zárkózzanak be, és ha van légszűrőjük, akkor folyamatosan használják azt. A szabadtéri sporteseményeket mind lefújták: New Yorkban és Philadelphiában sem tartották meg a soron következő baseballmérkőzéseket. 

A kanadai erdőtüzek Kanadában is rendkívüli nehézségeket okoznak. Justin Trudeau kanadai kormányfő és Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett a kialakult helyzetről. Az Egyesült Államok több mint hatszáz tűzoltót küldött Kanada segítségére – írja a CNN