Az amerikai humorista, Sarah Silverman és két másik szerző is pert indított a Meta és az OpenAI ellen, mivel állításuk szerint a két cég engedély nélkül használta fel a műveiket a mesterséges intelligenciáik (MI) nyelvi modelljeinek fejlesztéséhez. A csoportos keresetet a San Franciscó-i szövetségi bíróságon nyújtották be múlt héten pénteken.

Comedian Sarah Silverman attends The Hollywood Reporter 2017 Women In Entertainment Breakfast, on December 6, 2017, in Hollywood, California. (Photo by VALERIE MACON / AFP)
Sarah Silverman amerikai humorista pert indított a Meta és az OpenAI ellen, amiért engedély nélkül használták fel a műveit a csevegőrobotok nyelvi modelljeinek megalkotásához.
Fotó: AFP

A Reuters megkereste az ügyben a Metát és az OpenAI-t egyaránt, azonban a két vállalat nem válaszolt a kérdésekre.

A csevegőrobotokat fejlesztő cégek számos anyagot használnak fel a mesterséges intelligenciák tanításához, hogy a programok élethűen legyenek képesek válaszolni a felhasználók kérdéseire. A mostani perek elindíthatnak egy olyan hullámot, amely rengeteg problémát okozhat az MI-t fejlesztő cégeknek.

Megalkotója ellen fordult a gólem, a tech szektorban tizedeli az állásokat az MI

A mesterséges intelligencia számlájára is írható, hogy az idén eddig világszerte 212 294 munkavállalónak mondtak fel a technológiai iparágban, ami már most meghaladja a 2022-ben regisztrált 164 709 elbocsátást.

Silverman, Richard Kadrey és Christopher Golden szerint a Meta és az OpenAI engedély nélkül használta fel a könyveiket a nyelvi modellek megalkotásához. 

A felperesek azt állítják, hogy a cégektől kiszivárgott belsős információk bizonyítják, a szellemi termékeiket engedély nélkül használták fel. A belsős információk ugyan félrevezetők, de a ChatGPT megőrzi azokat a műveket, amelyeket felhasználtak a fejlesztése során – olvasható a keresetben.

A perben határozatlan összegű kártérítést követelnek azoknak a szerzőknek, akiknek a műveit jogtalanul felhasználták az MI-programok fejlesztéséhez.