Érvényes az öt éve elhunyt Aretha Franklin 2014-es keltezésű, kézzel írt és egy díványpárna alatt megtalált végrendelete – közölte kedden az illetékes michigani bíróság. 

A 18-szoros Grammy-díjas amerikai soulénekesnő 2018-ban hunyt el, 76 éves korában, és nem hagyott hivatalos végrendeletet. Később azonban otthonában kézzel írt dokumentumokat találtak, amelyek évekig húzódó vitát robbantottak ki négy fia között az örökségről. 

Fotó: AFP

A nehezen olvasható iratok Franklin rendelkezéseit tartalmazzák az örökség részét képező ingatlanok, ékszerek, szőrmék, a felvételei után járó jogdíjak és egyéb vagyontárgyak hozzátartozói közötti felosztásáról. 

Az egyik, 2010-es keltezésű dokumentumot egy lezárt szekrényben találták meg, a másik, 2014-es dátummal ellátottat egy díványpárna alatt. A bírósági eljárást a négy fiú közül Ted White II. indította a testvérei ellen, mivel szerinte a 2010-ben kelt dokumentum alapján kell felosztani az örökséget. Kecalf Franklin és Edward Franklin ugyanakkor a 2014-es dokumentumot tartja irányadónak. A The New York Times  tudomása szerint az énekesnő legidősebb fia, Clarence Franklin pszichiátriai problémák miatt gondnokság alatt áll, és fivérei kötelesek gondoskodni ellátásáról. Ez utóbbi kikötést mindkét dokumentum tartalmazza. 

A hatfős esküdtszék döntése a leginkább Kecalf Franklinnek és gyermekeinek kedvez, akik az énekesnő Detroit egyik előkelő elővárosában lévő birtokát, valamint autóit öröklik. Az eljárás mindenekelőtt a 2014-es keltezésű iraton szereplő aláírásra összpontosított. Az A. Franklin szignó első betűje alá ugyanis egy mosolygós arcocskát rajzoltak, ami Kecalf Franklin szerint jellemző volt édesanyja kézjelére. 

Aretha Franklin posztumusz tiszteletbeli Pulitzer-különdíjat kapott

A díj történetében ez az első alkalom, hogy egy nőt jutalmaznak a halála után.

A korábbi dokumentum mellett kardoskodó ügyvédek azzal érveltek, hogy a 2010-es végrendeletet közjegyző hitelesítette, és Aretha Franklin alá is írta, míg a későbbi verzió csupán egy vázlat. A 2014-es dokumentum mellett viszont az szólt, hogy később született. A párna alatt talált végrendelet elismerése érvényesnek nem vet véget az örökségért vívott harcnak, még egy újabb bírósági ítéletnek kell döntenie arról, hogy a 2014-es testamentum teljesen érvényteleníti-e a korábbi dokumentumot, vagy annak egyes rendelkezései hatályosak maradnak.