Futurisztikus okosvárost építettek fel Türkmenisztánban a korábbi vezető, Kurbanguly Berdimukhamedov tiszteletére. 

A város neve Arkadag, ami védelmezőt jelent. Ez egy nem hivatalos cím, amivel a türkmén média korábban Berdimukhamedovot emlegette.

BERDIMUHAMEDOW, Serdar; BERDIMUHAMEDOW, GurbangulyArkadag, 2023. június 30.
Gurbanguly Berdimuhamedow előző türkmén államfő Akhan nevű lovát vezetik az újonnan felépített Arkadag okosváros átadási ünnepségén a fővárostól, Asgabattól mintegy 30 kilométerre, délre 2023. június 29-én. A 66 éves volt elnök tiszteletére épített várost a fia és hivatali utódja, a 41 éves Serdar Berdimuhamedow avatta fel. A 73 ezer lakos befogadására alkalmas Arkadagot mintegy 3,3 milliárd dollárból (1,118 billió forint) létesítették, és ott csak elektromos meghajtású autókat lehet majd használni.
MTI/AP/Alexander Vershinin
Fotó: Alexander Vershinin

A várost Berdimukhamedov 66. születésnapján nyitották meg, csütörtökön. A volt elnök nem volt jelen az átadón, mivel elutazott a muszlim szent városba, Mekkába – írta meg a Reuters.

A kormányhoz közel álló források a hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, hogy 

az új településen 73 ezren laknak majd. A várost 3,3 milliárd dollárból építették, és a tervek szerint a következő években ugyanennyi pénzt költenek a fejlesztésekre.

Szijjártó Péter: Türkmenisztán garantálhatná az európai energiabiztonságot

Türkmenisztán Oroszország, Irán és Katar után a világ negyedik legnagyobb földgázkészletével büszkélkedhet. Egy 300 kilométeres, nagyjából 30 milliárd köbméter éves kapacitású vezeték megépítésére lesz szükség Türkmenisztán és Azerbajdzsán között, ahonnan Magyarországra juthatna a gáz.

Arkadagban az összes épület fehér, és minden lakóépület hét emelet magas. Ennek az az oka, hogy a hetes számhoz a szerencsét kötik. A városban kizárólag elektromos járművekkel lehet közlekedni. A központjában egy a türkmén Akhal Teke fajtájú ló tiszteletére emelt szobor, illetve Berdimukhamedov szobra található. A települést nem messze fekszik a volt vezető szülőfalujától.

A megnyitóünnepségen részt vett a jelenlegi elnök, a 41 éves Szerdar Berdimuhamedov, a volt vezető fia. 

Sok külföldi tisztviselőt vendégül láttak, köztük Tayyip Erdogan török elnököt, aki egy elektromos autót adott ajándékba Kurbanguly Berdimukhamedov volt vezetőnek.

BERDIMUHAMEDOW, Serdar; BERDIMUHAMEDOW, GurbangulyArkadag, 2023. június 30.
Az újonnan felépített Arkadag okosváros átadási ünnepsége a türkmén fővárostól, Asgabattól mintegy 30 kilométerre, délre 2023. június 29-én. Az előző türkmén elnök, a 66 éves Gurbanguly Berdimuhamedow tiszteletére épített várost a fia és hivatali utódja, a 41 éves Serdar Berdimuhamedow avatta fel. A 73 ezer lakos befogadására alkalmas Arkadagot mintegy 3,3 milliárd dollárból (1,118 billió forint) létesítették, és ott csak elektromos meghajtású autókat lehet majd használni.
MTI/AP/Alekszandr Versinyin
Fotó: Alexander Vershinin / MTI

Kurbanguly Berdimukhamedov 15 éven át vezette a hatmilliós lakosú sivatagi nemzetet, majd 2022-ben adta át a stafétát a fiának. Az ország gazdag földgázban, ebből származik a legtöbb bevételük.

Türkmenisztánban az évek alatt jelentős személyi kultusz alakult ki, még Kurbanguly Berdimukhamedov idejében. Ez odáig vezetett, hogy többek között az összes férfi tisztviselőnek ugyanolyan színű és fazonú a frizurája, mint a volt elnöknek. 

Állítólag 

2015-ben betiltotta az országban a fekete autókat, 

mivel a fehér a kedvenc színe, amihez a jó szerencsét társítják. 2017-ben az összes tisztviselőnek fehérre kellett cserélnie az autóját, és ha valakinek fekete kocsija volt, annak át kellett festetnie fehérre vagy ezüstre, különben pénzbírságot kapott – erről a Türkmenisztán Krónikája nevű helyi portál számolt be 2017 végén.