A magyarok több mint fele tárol az otthonában használaton kívüli, régi mobiltelefont – derült ki a Yettel országos, reprezentatív kutatásából. A távközlési cég felhívta rá a figyelmet, hogy az elöregedő akkumulátorok súlyosan károsítják a környezetet, miközben tűzveszélyesek is.

Warsaw,,Poland,-,April,,2022:,Photo,Of,Old,And,Vintage
Fotó: Shutterstock

Akik nem a fiókban tárolják a lecserélt mobilt, azok továbbadják őket az idősebb rokonaiknak, vagy a gyerekeiknek. Érdekesség, hogy bár egyre többen félnek attól, hogy illetéktelenek visszaélnek a személyes adataikkal, arra mégis kevesen fordítanak időt, hogy a továbbadott készülékről eltávolítsák ezeket.

A Yettel közleménye szerint

a magyarok átlagosan 3-4 évig használnak egy mobiltelefont, és csak 20 százalék van, aki 4 évnél hosszabb ideig nem cseréli le a készülékét. 

A válaszadók felének már volt használt mobilja, illetve harmaduk mondta azt, hogy adott már tovább régebbi készüléket a családon belül.

A legtöbben akkor cserélik le a telefonjukat, ha az használhatatlanná válik (55 százalék), illetve 39 százalék mondta azt, hogy akkor dönt a váltás mellett, ha a készülék teljesítménye jelentősen leromlott (39 százalék). 

A felmérés szerint a magyarok harmada szeretné gyakrabban cserélgetni a mobilját, amit a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet miatt nem engedhet meg magának.

Sokkoló adat: napi négy órát is telefonoznak a magyar gyerekek

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, új módszertannal.

Ragaszkodunk a régi mobilunkhoz

A megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, hogy tárol otthon régi mobilt. A válaszadók 21 százaléka azt mondta, hogy három, vagy annál több egykori telefonja is lapul a fiókokban. 

Ezek a használt készülékek akár 10-15 évesek is lehetnek, amik már kifejezetten veszélyessé válnak.

A régi akkumulátorok környezetkárosító hatásúak, illetve az emberi szervezetre is károsak lehetnek. Emellett ezek a régi készülékek tűzveszélyesek, szóval akár anyagi kárt is okozhatnak, ha otthon, nem megfelelő körülmények között tárolják őket. A régi mobiltelefon akkumulátorában lévő sav egy idő után kimarhatja a burkolatot, szivároghat, aminek súlyos következményei lehetnek.

A felmérésben részt vevők 10 százaléka mondta azt, hogy nem őrizgeti és nem is adja tovább a lecserélt készüléket, hanem egyszerűen kidobja a szemetesbe. 

Ez a lehető legrosszabb forgatókönyv az elektronikai hulladék kezelésére, hiszen a kommunális hulladékba kerülő akkumulátorok közvetlenül a környezetbe kerülnek.

A Yettel azt javasolja, hogy ha valaki lecseréli a régi telefonját és az tovább adja, akkor először mindenképpen töröljön róla minden szenzitív adatot. Ehhez a legjobb a készülékek teljes törlése, a legtöbb mobil tartalmaz ilyen funkciót. Emellett, ha valaki nem kívánja továbbadni az előző mobilját, az akkor jár el a legjobban, ha leadja a készüléket a szolgáltatójánál. A cégeknél az erre szakosodott szakemberek szétszedik a mobiltelefonokat, a felhasználható alkatrészeket és az értékes fémeket kinyerik belőlük, a veszélyes anyagokat pedig megfelelő körülmények között kezelik és tárolják.