Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hamis könyvelés miatt pénteken kizárta a Juventust a Konferencia Ligából.

Bangkok,,Thailand,-june,26:,The,New,Logo,Of,Juventus,Football
Fotó: Charnsitr

A torinói klub helyét az olasz bajnokság nyolcadik helyezettje, a Fiorentina veszi át a harmadik számú európai kupasorozatban. A firenzeiek idén döntőt játszottak a Konferencia Ligában, melyet 2-1-re elvesztettek az angol West Ham United ellen. A mostani idénybe a selejtező utolsó körében kapcsolódnak majd be.

Az UEFA közlése szerint a Juventusnak 10 millió eurós bírságot is fizetnie kell a pénzügyi szabályok megsértése miatt, de további 10 millióra is büntetheti, ha a klub a következő szezonokban nem tartja be az UEFA előírásait. 

Az angol Chelsea a 2012 és 2019 közötti időszak pénzügyi szabálytalanságai miatt szintén tízmilliós büntetést kapott.

A Juventust saját hazájában is megbüntették hasonló okok miatt: a Zebrákat tíz pont levonással sújtották az előző idényben, így a Bajnokok Ligája-indulást érő harmadik helyett a Konferencia Liga-részvételre jogosító hetedik helyen zártak a Serie A-ban. Az UEFA mostani döntése értelmében azonban végül ott sem indulhatnak.

A magyar csapatok közül a bajnok Ferencváros, az ezüstérmes Kecskemét, a bronzérmes Debrecen és a kupagyőztes Zalaegerszeg is a Konferencia Ligában érdekelt, a sorozatnak a második selejtezőköre zajlik.