Az elkövetkező napokban csak fokozódik a hőség. Az országos tisztifőorvos szerda éjfélig emiatt másodfokú hőségriadót rendelt el.

A szakemberek azt javasolják, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napon, és a vízparton lévők is hűtsék le magukat, felhevült testtel semmiképpen se ugorjanak vízbe. 

A szabadban dolgozók, és a fesztiválozók bő, szellőző ruhát válasszanak, és gondoskodjanak a megfelelő folyadékbevitelről.

Emlékeztetnek arra is, hogy ilyen melegben érdemes kerülni az alkoholos italok, és a magas cukortartalmú üdítők fogyasztását.  

20200826 Ábrahámhegy Balatoni illusztrációFotó: Markovics Gábor (MG)Ripost
Balaton , Ábrahámhegy illusztrációk , strandolok , tömeg  Fotó : Markovics Gábor
 


Egyúttal szigorúan tilos kisgyermeket, vagy pedig háziállatot az autóban hagyni –

a járművek akár 70 fokig is felmelegedhetnek. 

A hőségben már egy órával eső után is olyan száraz a növényzet, hogy egy szikra, vagy eldobott cigarettacsikk is tragédiát okozhat. Jótanács grillezőknek: csak kijelölt tűzrakóhelyen szabad sütögetni, és a tüzet egyetlen percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Az időkép előrejelzése szerint hétfőn akár 37 fok is lehet, érezhető enyhülés csütörtökön várható, de  hosszabb távú előrejelzések szerint marad az alapvetően nyárias idő. A jövő hét első napjaiban már az éjszakák sem hoznak érezhető felfrissülést, kiváltképp a belvárosokban lesz érezhető a „hősziget” jelenség, azaz a betonépületek éjszaka is fűtik majd a levegőt.

Közben egyre többen mennek nyaralni, és tartózkodnak vízpartokon, a balatoni strandokon immár nagy a pörgés a webkamerák szerint. Rá is férhet a forgalom felpörgése a tóra, ugyanis a héten arról számoltunk be, hogy egyelőre jóval kevesebben vannak, mint tavaly. A tó vizének hőmérséklete szombaton Gyenesdiásnál elérte a 25 fokot, ez biztosan tovább emelkedik a következő napokban.

Az elkövetkező órákban és napokban nagy forgalomra kell számítani a nyaralóövezetekben, kiváltképp az M7-es autópályán, ahol szeptemberben jelentős felújítás indul. Aki útnak indul, feltétlenül vigyen magával megfelelő mennyiségű ivóvizet, és számítson az esetlegesen megnövekvő menetidőre.

Közben Európa-szerte tombol a hőség. Olaszországban a hőmérséklet több helyen eléri a 45 fokot, Rómában, a Trevi-kútban fürdenek a turisták. 

Fotó: Fabio Frustaci