A magyar turizmus legérzékenyebb pontjára tapintott a szállodaszövetség elnöke, Flesch Tamás, amikor a Balatonról a napokban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy 30-40 százalékkal kevesebb a vendég, és igazából csak hétvégén van ott számottevő forgalom, a magyarok idén inkább külföldön nyaralnak. A maflással felérő mínuszok hírére nem késlekedett reagálni és cáfolni a torznak minősített adatokat a turizmusirányítás vezére.

Fotó: Knap Zoltán / Bors

Tény, hogy a belföldi kereslet lakmuszpapírját más merítéssel elemzi a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) révén nemcsak a szállodák egy részére, hanem minden egyéb szálláshelyre is rálátó Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek elnöke, Guller Zoltán azonnal leszögezte: szó sincs arról a bizonyos maflásról, amit emlegettek, 

január és június között ugyanis mindössze 2 százalékos a balatoni forgalomban mért foglalási mínusz.

Az is igaz továbbá, hogy a belföldi szállásfoglalások a Szallas.hu júniusban közölt adatai alapján is

időarányos elmaradást jeleznek országosan, elsősorban a hotelekben, amelyekben ötödével volt kevesebb a foglalás az elmúlt hónapban. 

Ezekhez hozzájön a KSH legutóbbi statisztikája, amely csökkenő belföldi és növekvő külföldi vendégforgalomról tanúskodott: a hazai szállodák forgalma stagnált, miközben a magánszálláshelyeké tizedével nőtt országosan.

Fontos megjegyezni, hogy a kiutazó kereslet mindeközben magasan szárnyal – mint arról többször mi is beszámoltunk –, az utazási irodák brutális előfoglalási időszakot zártak, és a főszezon kapujában nem csökkent az érdeklődés a tengerparti nyaralások iránt sem.

Meglepetést hozhat a nyár: sokan terveznek itthon nyaralni, mégis kevesebb a szállásfoglalás

Megfordult a biztató nyári belföldi előfoglalási trend, a főszezonra 16 százalékkal kevesebb vendégéjszakát foglaltak le a magyar vendégek. A keresletcsökkenés elsősorban a hoteleket sújtja, ahol ötödével kevesebb a foglalás, mint tavaly. A belföldi vendégek akciós árakra várnak egy felmérés szerint, mindeközben a kiutaztatók a Covid előttit meghaladó utasszámmal zárták az előfoglalási szezont.

Láthatóan van utazási kedv az idei nyárra, de még sokan kivárnak a foglalással

– fogalmazott a Szallas.hu szóvivője akkor a Világgazdaságnak. Ezzel egybecseng Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnökének prognózisa is, aki az Indexnek ugyancsak azt jelezte, hogy optimista a szezon egészét tekintve, mert a foglalások az utolsó pillanatban érkeznek, és a főszezon láthatóan később, július 10-én indul a régióban.

Ráadásul az időjárástól erősen függ a belföldi nyári forgalom, amint egyetlen fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, 50 százalékkal több a foglalás – fogalmazott Horváth Péter, az MTÜ vezérigazgatója, aki arra is utalt, hogy 

a piacon egyébként is átrendeződés van.

A szállodákban ugyanis közel 3 millió vendégéjszaka-előfoglalást látnak július–augusztusra, ami 11 százalékkal kevesebb, mint egy éve ilyenkor. A hotelfoglalások visszaesését azonban a többi szálláshelytípusba érkező foglalás kompenzálja.

Fotó: Németh Levente / Somogyi Hírlap

A foglalásokkal kivárókat a Szallas.hu tapasztalatai szerint akciókkal lehet lépésre bírni, erre már láthatóan több balatoni szálloda elszánta magát, és árengedményes csomagokkal igyekszik feltölteni a naptárát. Az akciózók a szállásközvetítő oldal adatai szerint az átlagnál jobban teljesítenek. A rugalmas árazás fontos és hatékony módszer a piacon, az árversenybe viszont óvatosan kell beszállni, különösen az emelkedő költségek és a csökkenő jövedelmezőség miatt.

Eközben a szállodáknál olcsóbb, egyszerű szálláshelyeken a legtöbb balatoni településen már nehéz szabad időpontokat találni

a következő hetekre.

Végezetül az sem elhanyagolható tényező, hogy az olcsó euró fűti az utazási kedvet, ami fontos érv a külföldi nyaraláshoz. A belföldi kereslet mérséklődése és a kiutazási kedv élénkülése minden európai országban együttesen jelentkezik, amit tipikusan a pandémia utóhatásaként értékelnek.