Mentőszolgálatot hívtak a Melville-szigeten, helyi idő szerint nem sokkal délelőtt 10 óra előtt a Boeing MV-22B Osprey repülőgépet érintő incidenshez. Az NT rendőrség megerősítette, hogy reagálnak a balesetre. Egy Careflight repülőgépet is bevetettek – írta a The Guardian.

Colour photograph of a MV-22 B ‘Osprey,’ after a MV-22B Introduction Ceremony in the HMX-1 hangar
Fotó: Photo12 via AFP

A védelmi minisztérium szerint az eset a Predator’s Run 2023 gyakorlat során történt. Az első jelentések szerint az incidensben az Egyesült Államok védelmi személyzete vett részt, az ausztrál védelmi erők tagjai nem voltak érintettek.

Ebben a kritikus korai szakaszban összpontosítunk az incidensre való reagálásra és az érintettek biztonságának biztosítására – áll a rendőrség közleményében. Körülbelül 150 amerikai tengerészgyalogos állomásozik Darwinban, és vesz részt katonai gyakorlatokon az ausztrál és a Fülöp-szigeteki személyzet mellett. 

Egy masszív keresési és hadművelet folyik az Ausztrál Királyi Haditengerészet és az Egyesült Államok Haditengerészetének több hajójával és repülőgépével, a jelentések szerint 3 túlélőt fedeztek fel a helyszín közelében, legalább 1 fő kritikus állapotban volt, azonban számos tengerészgyalogost még mindig nem találtak meg.