Az olasz énekes, Toto Cutugno 80 éves korában halt meg a milánói San Raffaele kórházban. Menedzsere, Danilo Mancuso azt mondta az ANSA-nak, hogy „az énekes állapota folyamatosan romlott az elmúlt hónapokban”.

Toto Cutugno (valódi keresztneve Salvatore) – zeneszerző, énekes – 1943. július 7-én született Fosdinovóban, Toszkánában (Olaszország). Születése után néhány hónappal a család La Speziába költözött. Gyermekkora óta érdekelte a zenélés, apja ösztönzésére dobolással kezdett és különböző helyi zenei csoportokban játszott. Később harmonikázni, zongorázni és gitározni tanult, 13 évesen pedig harmadik helyezést ért el egy regionális zenei versenyen.

FESTIVAL DE CARTHAGE
Fotó: AFP

19 éves koráig különböző helyi együttesekkel lépett fel (dobosként), később csatlakozott Manusardi maestro vezette csoporthoz, aki féléves finn turnét ajánlott fel neki. 1966-ban, Olaszországban, Cutugno megalapította saját zenekarát, a Toto ei Tatit, melynek repertoárja az általa komponált dalokból állt. 1970-ben ezzel a csapattal rögzítette az első lemezt, a Questo fragile amore-t, az általa komponált Ahi! Che male che mi fai című dallal pedig a Sanremo fesztiválon vett részt az I Ragazzi Della Via Gluck együttes előadásában.

Az énekes 1970-es években vált világszinten ismertté, amikor az Albatros nevű együttessel kétszer szerepelt a Sanremói dalfesztiválon. 1978-ban indult el szólókarrierje. 1980-ban megnyerte a sanremói fesztivált Solo noi című dalával. 

Toto Cutugno Franciaországban is zeneszerzőként vált ismertté, Afrika című dalát 1975-ben Joe Dassin vette át L'ete Indien címmel. Ez a dal óriási sikert aratott világszerte, több mint 350 variációban rögzítették. Az olasz zeneszerző, énekes többször járt már Budapesten.

Cutugno, akinek születési neve Salvatore, a milánói San Raffaele kórházban halt meg „hosszú betegség után, amely az elmúlt néhány hónapban súlyosabbá vált” – mondta Mancuso.  A szicíliai apától Toszkánában született Cutugno az 1990-es Eurovíziós Dalfesztivált is megnyerte az Insieme: 1992 című dalával. Kétszer megnyerte a Sanremói Dalfesztivált. 2019-ben egy csoport ukrán zenész próbálta megakadályozni, hogy fellépjen Kijevben, mondván, hogy ő olyan orosz szimpatizáns, mint Al Bano veterán dél-olasz sztár. 

Magyarországon legutóbb 2019-ben lépett fel, miután azt hitték, felgyógyult a rákbetekségből, akkor egy bensőséges, történeteket mesélő, szimfonikus zenekaros előadással lepte meg a magyar közönséget.