Rakétaesőt zúdított Moszkva az éjszaka leple alatt Ukrajna területére: értesülések szerint az oroszok közel 70 rakétát, illetve iráni drónokat indítottak meg ukrán célpontok ellen, melyek közül legkevesebb tíz el is érte azokat.

Partizan system hits occupiers in Zaporizhzhia sector
Fotó: Dmitro Smolijenko / ZUMA Press / Northfoto

Zelenszkij ukrán elnök közlése szerint az oroszok eltaláltak egy vérállátó központot is Harkiv megyében, a támadás következtében többen meghaltak, sebesültekről is lehet tudni. 

Az esetet az ukrán államfő háborús bűncselekménynek minősítette.

Az éjszakai támadás már annak a megtorló akciónak lehet a része, amelyet Putyin elnök tegnap jelentett be, miután kiderült: Ukrajna sikeresen megsebesített egy orosz tankerhajót a Kercsi-szorosban.

Az éjszaka folyamán az orosz fél közlése szerint Ukrajna lebombázta a donyecki közgazdaságtudományi egyetem egyik épületét is, mely a támadás következtében 1800 négyzetméteren lángra is kapott. 

A régió Oroszország által kinevezett kormányzó kiemelte: az ukránok kazettás lőszereket is bevetettek a bombázás során, ezt az állítást azonban független értesülések egyelőre nem érősítették meg. 

A kazettás bombák becsapódásuk előtt további kisebb bombákat ejtenek ki magukból, jelentősen nagyobb területet fedve le ezzel hagyományos társaiknál. A használatuk tilalmáról szóló egyezményt több mint 120 ország írta alá – Amerika, Oroszország és Ukrajna azonban nem.

Törvényesnek nevezte az ukrán biztonsági szolgálat az orosz tanker elleni dróntámadást

A drón 450 kilogramm robbanóanyaggal támadt az ukrán vizeken az orosz hadsereg számára üzemanyagot szállító tartályhajóra.