Elhelyezték az egyik legnagyobb tradícióval rendelkező német autóipari beszállító vállalat, a Meleghy Automotive Hungary Kft. miskolci zöldmezős beruházásának alapkövét csütörtökön, az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer is. 

SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Vajda János/MTI

A külügyminiszter kiemelte, hogy a vállalat története száz esztendőre nyúlik vissza, a cég karosszériaelemeket gyárt a világ legnagyobb autógyárainak.

Miskolcról fogják kiszolgálni a jövőben a BMW-t, a Mercedest és várhatóan a Volvót is karosszériaelemekkel

– mondta.

A beruházás értéke mintegy kilencmilliárd forint, amelyhez a kormány 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást is ad. A projekt révén 55 új munkahely jön létre – tette hozzá Szijjártó Péter a Boon tudósítása szerint.

A vállalat megújuló energiaforrásokat használ majd, ami azért fontos, mert ezáltal hazánk úgy növeli a gazdasági eredményeit, hogy közben csökken a károsanyag kibocsátása – emelte ki a miniszter.

Nyugatról érkezett a modern technológia, a keletiek pedig hozták az energiahordozókat, azonban […] a két felfordulás [a koronavírus-járvány és a szomszédban zajló háború] ennek a modellnek vágta keresztbe az útját, és egyelőre nem világos, hogy ehelyett mi fog következni

 – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter kiemelte a német vállalatoknak magyar gazdaságban betöltött rendkívül fontos szerepét, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy minden turbulencia dacára is sikerüljön fenntartani a növekedési pályát.

Arra is rámutatott, hogy Németország a legnagyobb beruházó hazánkban hatezer vállalattal, amelyek háromszázezer embernek adnak munkát. 

Ezzel együtt a legnagyobb kereskedelmi partnerünk is, a kétoldalú volumene tavaly megközelítette, idén pedig minden bizonnyal el is fogja érni a 70 milliárd eurót

– tette hozzá a miniszter.