Vasárnapra már 700 méteres mélységig felhozták a dél-törökországi Morca-barlangban Mark Dickey neves amerikai barlangkutatót, aki a múlt hétvégén gyomorbélrendszeri vérzést kapott, és 1040 méteres mélységben rekedt – közölte vasárnap a Török Barlangászati Szövetség (TMF) az X közösségi oldalon. Dickey kimentése nemzetközi mentőakció keretében folyik, ebben török szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár, szlovén és lengyel csapatok is részt vesznek. A felszínre hozatal szombat délután kezdődött meg.

American scientist Mark Dickey trapped inside Turkish cave after suffering gastrointestinal bleedingANKARA, TURKIYE - SEPTEMBER 08: An infographic titled "American scientist Mark Dickey trapped inside Turkish cave after suffering gastrointestinal bleeding" created in Ankara, Turkiye on September 08, 2023. Crew of 14 explorers entered Morca Cave on Sept. 3. Dickey suffered gastrointestinal bleeding while exploring cave at a depth of 1276 meters (4,186 feet). Elmurod Usubaliev / Anadolu Agency (Photo by Elmurod Usubaliev / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A 40 éves férfi és kísérői vasárnap hajnalban érték el a 700 méter mélyen található első tábort. A pihenést és a szükséges orvosi ellátást követően a TMF közlése szerint Dickey vasárnap délelőtt folytatta az útját a felszín felé, továbbra is hordágyon. 

A következő nagyobb megálló 500 méter mélyen fekszik.

Dickey szeptember 2-án lett rosszul egy nemzetközi expedíció során, amelyen három amerikai, négy török, egy magyarországi és négy romániai (kolozsvári) magyar társa kísérte. A hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (MBM) négyfős egészségügyi csoportja ért le Dickey-hez. A csapat gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálta a kutató állapotát.

Az MBM internetes oldalán szombaton arról számolt be, hogy a magyar csapat immár 29 barlangi mentőből áll, így az olasz csoport után a második legnépesebb a helyszínen. A magyar csapat előreláthatólag majd 400-500 méteres mélység között veszi át a beteget. 

Egy magyar–horvát közös csapat egészen a barlang 100-150 méteres szintjéig tervezi szállítani a hordágyat.

E szakasz rengeteg kisebb, és 3 nagyobb aknát tartalmaz, a legnagyobb akna mélysége 60 méter – írta az MBM. A Morca-barlang a dél-törökországi Mersin tartomány Anamur körzetében található a Torosz-hegységben.