Nyolcmillió dollárért kínál szuperrealisztikus robotot egy orosz cég. A Promobot gépei szinte már ijesztően válósághűek.

Fotó: Promobot.robots

A cég az alkotását egy Alex nevű robottal prezentálta, amelyet a vezérigazgatóról mintáztak. Érdekesség, hogy 2021-ben a Promobot amerikai részlege egy 200 ezer dolláros felajánlást tett, amiben modellt kerestek a robotjuk arcához. Aki elfogadta volna ezt a pénzt, az teljes körű jogot biztosított volna a Promobotnak, hogy az arca felhasználásával gyártsa a robotokat – erről a HVG számolt be. Az ajánlatra valószínűleg senki nem harapott rá, hiszen Alexet végül a vállalat vezérigazgatójáról, Alekszej Juzakovról mintázták.

Alex, a robot borítása szilikonból készült, és képes beszélni, valamint majdnem 600 különböző arckifejezést produkálni, a fejébe épített 29 motor segítségével. Emellett az életszerűséget az is fokozza, hogy a robot beszéd közben gesztikulál, a kezeit emelgeti.

A mechanikus karok két kilogrammnyi sújt bírnak el, az ujjai pedig olyan precíz mozdulatokra képesek, mint egy csésze megtartása vagy egy toll forgatása.

A robot igazából nem a szemeivel, lát, hanem a mellkasába épített kamerával. Ez a rendszer kísértetiesen hasonlít a Vasember-filmek páncéljára. Az alkotók elmondták, hogy ezzel nem a népszerű képregényhőst akarták lemásolni, a kamerát pusztán azért a mellkason helyezték el, mert innen képes a legszélesebb látószöget befogni. A robotba épített mesterséges intelligencia megjegyzi az embereket, és képes őket felismerni. 

Az alkotók egy ilyen valósághű robotot nyolcmillió dollárért kínálnak, 

és azt is hozzátették, hogy bárkinek a külsejével megvásárolhatók a gépek.

Megszökött egy robot

A Promobot korábban azzal került be a hírekbe, hogy az egyik robotjuk megszökött az oroszországi laboratóriumukból, a cég Prem városi székhelyéről.

2016-ban a vállalat egyik mérnöke nyitva hagyta a labor ajtaját, amin a Promobot v2 típusú gép egyszerűen kisétált. A hostess munkákra tervezett robot nagyjából egy órán keresztül lófrált Prem utcáin, majd az akkumulátora egy autóút közepén merült le. A robotot végül a rendőröknek kellett elszállítani.

A Promobot v2-ből már 2016-ban is viszonylag sok volt szolgálatban. Kazahsztánban, Csehországban és Oroszországban nagyjából 200 darab ilyen gép működött rendezvényeken és kiállításokon.