Ősszel a kerti munkák során – főleg idén, amikor a tavalyi hosszú szárazság után az átlagnál több fa részben vagy teljesen kiszáradt – elengedhetetlen egy hatékony láncfűrész a kertes házban élő háztartások számára is. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) legutóbbi vizsgálati programja során – gyártóktól függetlenül – láncfűrészeket tesztelt, s számolt be az eredményekről a Világgazdaságnak. 

20221016 Baktalórántháza  FLóra tanya Flóratanya külterület, Baktalórántháza város területének része, amely hat kilométer távolságra található Baktalóránházától. Mezőgazdasági jellegű lakóhely, tanyák    Fotó: Kállai Márton KM  Szabad Föld A képen: Bio Flóra Tanya Vendégház Panzió  Bio gazdaságtüzifa  tüzelő  favágás  motorfűrész  láncfűrész 20221016 Baktalórántháza  FLóra tanya 
Flóratanya külterület, Baktalórántháza város területének része, amely hat kilométer távolságra található Baktalóránházától. Mezőgazdasági jellegű lakóhely, tanyák    
Fotó: Kállai Márton KM  Szabad Föld 
A képen: Bio Flóra Tanya Vendégház 
Panzió  Bio gazdaság
tüzifa  tüzelő  favágás  motorfűrész  láncfűrész
Több olyan láncfűrészt is találtak az önkéntes fogyasztóvédők, amelyek nem igazán teljesítették a rendeltetésüknek megfelelően
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, a TVE ezúttal 17 márka, 23 hazai boltban és webshopokban megvásárolható láncfűrészeit tesztelte, egységes módszertan alapján. A 23 termék közül 

  • 17 akkumulátoros, 
  • 3 benzines és 
  • 2 elektromos (kábeles) láncfűrész. 

A tesztelés folyamata az amatőr kertészek igényeihez igazodott, nem a professzionális felhasználók igényeit vette figyelembe. Négy fő vizsgálati szempont alapján vették górcső alá az egyes termékeket 

– hívta fel a figyelmet Dénes Júlia, az egyesület munkatársa.

Az eszköz hatékonysága

Ezen belül tesztelték a vízszintes és függőleges vágást, a fakivágás pontosságát, illetve a munkálatok elvégzését követően a fűrészlap és a mozgó alkatrészek kopását is. Itt még nem számítottak meglepetésre a vizsgálatokat végzők, mégis akadtak olyan termékek, amelyek láncfűrész mivoltuk ellenére „küzdöttek az elemekkel”, ha fűrészelésről volt szó. Mint például a Bosch UniversalChain 18 akkumulátoros gépe. „Előnyére váljék, hogy a kopás teszten elég jól szerepelt. Valószínű nem volt, mi elkopjon az el nem végzett munka során” – jegyezte meg Dénes Júlia.

A használat egyszerűsége

Ez esetben a TVE csapata további 17 szempont szerint értékelte, hogy mennyire egyszerű kezelni ezeket a gépeket. Például, hogy milyen az eszköz súlyelosztása, mennyire egyszerű a fogak élezése vagy az olaj utántöltése. „Egyéni preferenciáink alapján pontosan leszűrhetjük a teszteredményekből, hogy a számunkra fontos használhatósági szempontoknak melyik termék felel meg a leginkább” – utalt rá a fogyasztóvédelmi munkatárs.

Mennyire tartós az akkumulátor?

Akkumulátoros gépek esetében mindig kulcskérdés, hogy meddig bírják egy szuszra. Láncfűrészek esetében viszont nem feltétlen kizáró ok, ha rövid az üzemidejük egy töltéssel. 

Ha a láncsebességük magas, vagyis hatékonyan tudunk velük dolgozni, rövid idő is elég lehet a szükséges munka elvégzéséhez. Szemben egy kevésbé hatékony, de sokáig duruzsoló géppel. 

Erre jó példa a Worx WG385 akkumulátoros láncfűrész, amellyel 8 percet tudunk egyhuzamban dolgozni, viszont a 18 méter/szekundumos láncsebesség (1 méter/szekundum hozzávetőleg 3,6 kilométer/órának felel meg) lehetővé teszi, hogy ennyi idő alatt látszódjon is a munkánk eredménye. Szemben a Black and Decker GKC3630L-lel, mely 5 méter/szekundumos láncsebességével 15 percnyi üzemidő mellett sem lesz jobban a hasznunkra – részletezi a vizsgálati eredményeket a TVE.

A,Hand,Holds,A,Mini,Chainsaw,With,A,Battery,To
A kis ágak feldarabolásához alkalmas méretűtől az egész nagy, hatalmas teljesítménnyel bíró termékek egyaránt megtalálhatók a piacon
Fotó: Shutterstock

A tesztelt láncfűrészek akkumulátorának töltési ideje egyébként 36 és 240 perc között mozog. Ez is fontos szempont lehet, attól függően, hogy mennyi munkát szeretnénk egyszerre elvégezni általában.

Mekkora zajjal jár a használata?

Azon túl, hogy a láncfűrészek vizsgálata során mérték a felhasználó füle melletti zajszintet, szubjektíven is értékelték a zaj típusának elviselhetőségét. Ennek kapcsán rögtön beugorhatnak a benzines láncfűrészek, amelyek hangját hallani egy szép vasárnap délután „felemelő érzés”. 

Azon túl, hogy zajosak, a benzines kerti láncfűrészek nem rendelkeznek katalizátorral, így bőven juttatnak szennyező anyagokat a légkörbe. 

„Ezek után jó hír, hogy már most kevesebb új benzines modellt dobnak piacra a gyártók. Úgy tűnik, hogy figyelmüket az akkumulátoros modellekre összpontosítják inkább” – fogalmaz Dénes Júlia. Az akkumulátoros készülékeknek nulla a károsanyag-kibocsátása és csendesebbek is. A termékteszt eredmények pedig azt mutatják, hogy az akkus láncfűrészek teljesítményükben már most vetekednek a benzinesekkel, és bizonyos esetekben túl is teljesítenek. 

A fogyasztóvédők külön felhívják a figyelmet, hogy soha ne feledkezzünk meg a szükséges védőruha beszerzédéről sem
Fotó: Sóki Tamás / MTI

„Nagyon halk darabokra azért ne számítsunk láncfűrész kategóriában, ám itt is vannak fokozatok” – tompítja némileg a vizsgálatok nem éppen biztató eredményét a TVE munkatársa.

Van, amikor külön kell megvenni az akkumulátort

„Fontos, hogy akkumulátoros modell vásárlása előtt mindenképp nézzük meg, mit tartalmaz a csomag, ugyanis egyes termékek azért is lehetnek jóval olcsóbbak, mert nem tartalmazzák az akkumulátor(oka)t és a töltőt, azokat külön meg kell vásárolnunk” – szól a jó tanács. 

A tesztelt termékek átlagára egyébként 43 000 és 224 000 forint között mozog. 

Végül, de nem utolsósorban az is fontos, hogy ha kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb láncfűrészt a kerti munkálatokhoz, ne feledkezzünk meg a megfelelő védőruházat beszerzéséről sem, mielőtt nekilátunk a kemény munkának.