Dél-Korea 70 éves és annál idősebb lakossága tavaly először haladta meg a 20 évesek számát a társadalom rohamos elöregedése és a rekordalacsony a születési szám miatt – derült ki a szerdán kiadott hivatalos statisztikákból. A belügyminisztérium által összeállított nyilvántartási adatok szerint a 70 év felettiek száma tavaly év végén 6,32 millió volt, a húszévesek vagy fiatalabbak száma pedig 6,2 millió.

Az 51 milliós országban idén várhatóan 400 ezernél is kevesebb kisgyerek fogja megkezdeni az általános iskolát.
Fotó: Ed Jones / AFP

A dél-koreai statisztikai hivatal tavalyi összesítése szerint az ország termékenységi rátája 0,7 volt, azaz 

egy nő élete során várhatóan születő gyerekeinek száma kevesebb mint egy. 

A becslések szerint 2,1-es születési ráta lenne szükséges, hogy az ország népessége stabilan 51 millió maradjon.

Nem lesz többé kutyahús az étlapokon, döntött a dél-koreai kormány

Évek óta tartó kérdés Dél-Koreában a kutyahús forgalmazásának kérdése, most viszont egyértelmű döntés született arról, hogy megtiltják a kutyák húsipari tenyésztését, levágását és forgalmazását.

Az adatok szerint az ország népessége 2020 óta folyamatosan csökken, a 65 éves és annál idősebb népesség viszont nő, és tavaly elérte a 9,73 milliót, ami a 460 ezer fős növekedés az előző évhez képest. Ez a teljes népesség 19 százaléka.

Dél-Korea 17 nagyvárosa és tartománya közül nyolc már a „szuperelöregedett” kategóriába tartozik. 

Az ilyen helyeken a 65 évesnél idősebb korosztály a lakosság legalább 20 százaléka.

A belügyminisztérium januári adatai szerint az 51 milliós országban idén várhatóan 400 ezernél is kevesebb kisgyerek fogja megkezdeni az általános iskolát a gyerekek alacsony száma miatt. Ezenfelül a főváros és a többi régió közötti népességkülönbség soha nem látott mértékűre nőtt, hiszen a tavalyi mérések szerint Szöulban és környékén 26 millióan élnek, ami 700 ezer fővel több, mint az ország összes többi részén élők száma.